Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: U carstvu originalnih torti

altSlatka priča o Visočanki Elmi Alijagić kreće iz najslađeg kutka njene porodične kuće – iz njene kuhinje. Elma se već neko vrijeme bavi izradom i pravljenjem torti, a izgled i ukus njenih torti vrlo često ostavlja bez daha. – Ideja o pravljenju torti rodila se iz ljubavi prema kuhanju. Prvo sam kuhala za drage prijatelje i porodicu, a na njihovo nagovaranje napravila sam Facebook profil gdje sam objavljivala fotografije torti koje pravim. Za manje od godinu dana pravljenje torti postao je moj posao koji i dalje obavljam s mnogo ljubavi – kaže Elma.

altElma je bila nezaposlena mlada žena, te je slobodno vrijeme koje je imala koristila da uživa u kuhanju za svoje najbliže. Zatim je svoju ljubav prema kreativnom stvaranju utkala u jela koja je pravila i tako je nastalo malo slatko Elmino carstvo u kojem uživa dok stvara unikatne kreacije. – Nikada nisam sigurna kojiko će mi sati rada biti potrebno za jednu tortu. Sve zavisi od ideje, sitnih detalja koji su potrebni i veličine torte. Jedna od poteškoća jeste i činjenica da u BiH teško mogu naći potreban alat za izradu figurica koje se koriste na torti. Moj alat su oklagija, nož i mašta. Tek u posljednje vrijeme uspjela sam, uz pomoć moje rodbine koja živi u inostranstvu, doći do alata koji mi bar malo olakšava rad.

altZanimljiv podatak je da Elma nikada nije imala nikakvu obuku iz kulinarstva niti dekoracije. Stoga su njene dekoracije još vrjednije i pokazuju kolika je zaista Elmina ljubav prema kuhanju, ali i o kakvom se talentu radi. Naime, sve njene torte su unikatne i ne voli praviti iste torte. Najsretnija je kad joj ljudi koji naručuju torte daju mogućnost da sama osmisli tortu. U tom slučaju Elma iz nekoliko pitanja shvati kakva torta bi bila idealna za tu osobu i priliku koja se obilježava. Samoinicijativna i maštovita mlada žena s ponosom ističe da nikada nije bez ideja za tortu, jedino što joj nedostaje jeste vrijeme da sve svoje ideje pretvori u djelo. Elma radi sama, nema pomoćnika, mada uvijek može računati na pomoć svojih najbližih – supruga Nedima i svoje djece Bakira i Nadže, koji su njena i najveća podrška ali i najveći kritičari.

DNEVNI AVAZ

altaltalt

Proudly powered by WordPress