Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Intervju sa Leilom Ćatić iz grupe “Divanhana”

altGrupa “Divanhana” već nekoliko godina zaokuplja veliku pažnju bh. javnosti, ali i ljubitelja dobre muzike iz regiona. Specifičan stil koji gaje članovi banda daje im neku posebnost kada je muzika u pitanju. Sa novom pjevačicom, mladom Leilom Ćatić, imali smo ih priliku gledati i slušati i u Visokom, tokom manifestacije “Visočko ljeto 2012”, kada su mnogi Visočani izrazili želju da ih ponovo vide u našem gradu. U nastavku pročitaje intervju koji smo specijalno za Vas napravili sa pjevačicom uspješnog bh. banda.

* Već više od godinu dana si u bandu i kako bi, kada se sad malo vratiš unazad, opisala taj period?

– Definitivno jedan od najljepših perioda u mom životu. Ušla sam u jednu pozitivnu priču i do dan danas je ostala takva. Bogatija sam za sedam iskrenih prijatelja, i jako sam puno naučila o muzici i pjevanju.

* Prije par dana ste objavili novi spot i to za pjesmu “Ko se ono brijegom šeće”, koji je na određeni način naslijedio spotove “Evo srcu mome radosti” i “Crven fesić”. Ko je i gdje radio spot za ovu pjesmu?

– Spot je rađen u Kinu “Bosna” u Sarajevu početkom novembra ove godine. Spot je realizovao Muris Beglerović, ispred produkcijske kuće “Gotiva”. Jedan simpatičan video koji pokazuje Divanhanu kakva jeste – šarena i vesela.

* Kako se inače snalaziš u ovom “muzičkom svijetu”? Dosta se putuje, dosta se vježba te kako uspijevaš uskladiti sve to sa ostalim obavezama, obzirom da si mlada i da si tek ušla u “fakultetski svijet”?

– Iskreno nije baš lagan posao naći dovoljno efikasnog vremena za sve. Trudim se što bolje organizovati svoje vrijeme, samo na taj način se sve moze stići.

* Grupa “Divanhana” je učestvovala i na festivalima u Portugalu, Mađarskoj, Sloveniji i Grčkoj, gdje je ostvarila zaista zapažene nastupe. Kakva iskustva nosite sa tim putovanja?

– Svako putovanje i svaki festival nosi nova poznanstva, iskustva i jačanje banda kao jedne cjeline. Stvarno smo prezadovoljni našom promocijom i reakcijom od strane publike na sevdah i naš rad. Dosta je veći izazov nastupati pred ljudima koji se prvi put susreću sa tradicionalnom muzikom Balkana i koji ne razumiju poruku pjesme. Kritike su zaista jako pozitivne i nadamo se da će tako i ostati.

* Ono što se može primjetiti jeste da na stage-u djelujete kao kompaktna cjelina i da ono što radite, radite baš iz ljubavi.

– Drago nam je zbog takvog dojma. Ekipa muzičara, koji su prije svega prijatelji, radi ono što voli i u čemu uživa. Trema nestaje svakim nastupom, jer kada je tu sedam ljudi oko vas nema puno straha.

* Vaša muzika je ustvari kombinacija raznih stilova, od popa, jazza, modernog folka i čega sve ne, no krajnji cilj je zapravo očuvanje sevdalinke od njenog zaborava, ako se ne varam?

– Da. Divanhana radi na očuvanju onoga što je naše, onoga što se prenosi sa koljena na koljeno i dio toga tradicionalnog jeste upravo sevdah, pa tako i tradicionalne pjesme sa cjelokupnog Balkana. Cilj je mladima približiti ovu vrstu muzike i time osigurati njen opstanak.

* Paze li te ostali članovi banda, obzirom sa si jedina dama među njima i kakav “feedback” imaš od publike i fanova?

– Naravno da paze, odlična atmosfera vlada među nama. Što se tiče publike, svaka kritika je dobrodošla i to je upravo ono što te drži u radu. Presretni smo kada vidimo pozitivne komentare. To nas tjera da radimo što bolje i da ne razočaramo one koji prate naš rad.

* Tokom ljeta ste nastupili i u Visokom, u okviru manifestacije “Visočko ljeto”. Kakvi su vam planovi za naredni period i da li će grupa “Divanhana” nastupati negdje za Novu godinu?

– Nosimo prelijepe uspomene sa nastupa iz Visokog, nadamo se da ćemo ponoviti akoBogda. Divanhana radi na albumu koji bi trebao izaći iduće godine, a za nastupe još uvijek ništa ne možemo reći sa velikom sigurnošću.

(razgovarao Neven Krajišnik)

Proudly powered by WordPress