Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Održan turnir u Golbalu Visoko 2012

DSCF6925Udruženje slijepih općine Visoko „USOV” , bilo je domaćin šestog muđunarodnog turnira u Golbalu „Visoko 2012”. Tradicionalni turnir  održan je u subotu, 01.decembra 2012.godine sa početkom u 09:00 sati u  sali Mješovite srednje škole „Hazim Šabanović” Visoko.
Na ceremoniji otvaranja 6. Turnira u Golbalu prisutnim se u ime domaćina obratio g-din Elmedin Jusić, predsjednik USOV zaželivši dobrodošlicu ekipama učesnicama turnira  te  između ostalog zahvalio se sponzorima koji su omogučili održavanje turnira kao i općini Visoko na čelu sa općinskom načelnicom  Amrom Babić, koja je i pored brojnih obaveza, našla vremena da se obrati učesnicima 6. Turnira u Golbalu i zvanično ga proglasi otvorenim. Tom prilikom Načelnica g-dja Babić je kazala: “ Počašćena sam pozivom da danas budem u društvu Vas  sportista i želim vam puno zdravlja. Svi ste pobjednici i želim da ovaj susret protekne u lijepom i ugodnom druženju. Od danas sam bogatija, jer sam upoznala novu igru Golbal za koju ranije nisam znala…„ istakla je izmedju ostalog  gospođa Babić.

Ekipni poredak nakon odigranog Turnira izgleda ovako:  
1.     „Golbal klub” Zagreb, R Hrvatska
2.     „Golbal klub” Tešanj,
3.      SD Slijepih KS  „Sarajevo” – Sarajevo,
4.     „Derventa” – Derventa,
5.     „USOV” Visoko.
6.     „Centar za slabovidnu i slijepu djecu Nedžarići” – Sarajevo

Za najboljeg strijelca 6. Međunarodnog turnira proglašen je Kristijan Dodig iz Golbal kluba Zagreb. Tri prvoplasirane ekipe i najbolji strijelac turnira dobili su pored Diplome i skromne novčane priloge.

Slijepi i slabovidni igraju posebnu vrstu fudbala, tzv. zvučnom loptom teškom 1,25 kg koju, na osnovu sluha, usmjeravaju prema golu koji je većih dimenzija od uobičajenih. Golbal je za slijepe osobe veoma važna disciplina koja doprinosi boljoj kondiciji i pojačava razvoj kondicije u prostoru. Ovaj sport je u svijetu trend među slijepima.

Foto i tekst: Senad Goralija

golbal2012 1golbal2012 1

golbal2012 1golbal2012 1

golbal2012 1golbal2012 1

Proudly powered by WordPress