Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Odlazak velikog majstora IVANA BALIĆA

Način na koji je iz reprezentacije Hrvatske otišao (čitaj otjeran) Ivano je manje više bio očekivan. Zadnji put sam Ivana intervjuisao u Londonu nakon osvajanja brozne na OI. Na diretno pitanje da li mu je to bila zadnja utakmica za Hrvatsku, Ivano se nasmijao i odgovorio zagonetno da ne zna, da je uvijek za tu repku davao sve. Ali ono što je meni ostalo u sjećanju (a mislim da se vidi i na snimku) je to da je prilikom odgovora skrenuo pogled.

A to je FRAJER koji nikada nije skretao pogled, koji je čitavu karijreu šutio i trpio strašne batine od onih koji su s Ivanom u istu rečenicu mogli ući samo ako ga povrijede. To je bio tren kada je on već znao da ga u reprezentaciji više neće biti a danas je sve samo potvrđeno. Tokom godina često smo se sretali i uvijek me oduševljavalo što je bio brutalno iskren i sa onim neviđenim sjajem u očima kada priča o igri koju je više promjenio nego ijedan rukometaš u istoriji. A na terenu je radio šta je htio, kako je htio.
ILUSTRACIJA: Polufinale EP u Norveškoj protiv Francuske, rezultat u egalu, Lino poziva zadnji time-out i daje instrukcije da se drži lopta do kraja, da ovo, da ono. Kreće igra, uzima Ivano loptu i već u petoj sekundi napada uradi neko svoje voodoo čudo i riješava utakmicu…
Mozda u ovim godinama više tijelo ne može da uradi šta Ivano zamisli (vjerujte da to njega najviše nervira od svih) ali i dalje je to mr.handball for me.
Jer djecu ne možete folirati a djeca na asfaltu iza zgrade mojih roditelja ljeti razbace rukometa na male, jer se to u Visokom radi, i svako malo nakon dobrog poteza i gola čujete IVANOOOO BALIĆ…
To je zaostavština koja ostaje iza velikog majstora.

 

 

Proudly powered by WordPress