Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Radost Božića i Nove godine u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji

altFranjevačka klasična gimnazija i ove godine se potrudila radost Božića i Nove godine podijeliti sa svojim sugrađanima. I ove godine pripremljena je veoma zanimljiva manifestacija koja se sastoji od tri dijela: sajam, izložba i školska priredba.

Sajam već postaje tradicionalan, a obzirom da je prodajnog karaktera, njegova vrijednost je dvostruka: sve što je izloženo na sajmu djelo je učenika ove škole i to je prilika da učenici, uz pomoć svojih profesora, nešto naprave i iskuse da je ono što sami urade vrijedno; s druge strane, sve što se zaradi na sajmu koristi se za pomaganje učenika koji su slabijeg imovinskog stanja. Specifičnost hvale vrijedna  za ovu gimnaziju jeste da se nikada dosad nije dogodilo da neko od učenika ne ode na ekskurziju zato što njegovi roditelji to nisu mogli priuštiti. Učenici ove škole skupa sa svojim profesorima nađu način da pribave potrebna sredstva i svojim kolegama, koji to sebi ne mogu priuštiti, omoguće odlazak na zajedničku ekskurziju. Ovaj sajam jedan je od načina da se potrebna sredstva zarade.

U drugom dijelu večeri priređena je izložba slika poznatog akademskog slikara Vladimira Vlatka Blažanovića, a u Franjevačkoj gimnaziji s ponosom ističu da je riječ o njihovom učeniku. Naime, Vladimir Vlatko Blažanović rođen je u Donjem Hasiću kod Bosanskog Šamca, a završio je Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom. Diplomirao je slikarstvo na Likovnoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora V.J. Jordana 1981. godine. Od 1998. godine član je grupe CONTRA. Živi i radi u Zagrebu.

Izložbu je otvorio poznati bosanskohercegovački pjesnik, esejist i novinar Mile Stojić.

Za kraj današnje manifestacije predviđena je tradicionalna božićna priredba gdje učenici predstavljaju sve ono što su pripremili za ove radosne dane. Nažalost, priredba će i ove godine biti održana u trošnoj dvorani, ali nadati se da će od naredne godine ovi vrijedni učenici dobiti prostor kakav i zaslužuju. 

Proudly powered by WordPress