Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ekologika u povodu međunarodnog dana biološke raznolikosti 29.12.2012.

2010. je bila u znaku slogana “Brojne vrste. Jedna planeta. Jedna budućnost”, a za globalnog domaćina te godine izabrana je Ruanda, u kojoj postoji preko 50 ugroženih vrsta. Upozoravajući da je nevjerovatna raznolikost života na zemlji ugrožena i pozivajući sve da javno progovore o zaštiti biodiverziteta, generalni sekretar Ujedinjenih nacija je tada poručio, “Apelujem na sve – od Kigalija do Kanbere, od Kuala Lumpura do Kita – da nam pomognu da proglasimo uzbunu. Uključite se, progovorite. Učite i podučavajte druge. Pokažite vođstvo i pomozite uspostavljanju reda.”

2011. godina proglašena je “Međunarodnom godinom šuma i šumskog biodiverziteta”, pa je i “Šumski biodiverzitet” proglašen za temu IDB-a u istoj godini. Bosna i Hercegovina je ostvarila značajan napredak u prikupljanju informacija o stanju biodiveziteta u zemlji, kao i u procesu izvještavanja prema međunarodnim institucijama. S tim u vezi izrađena su četiri nacionalna izvještaja za CBD-u i isti su dostupni na web stranici konvencije. Zanimljivost je kako je prof. dr. Senka Barudanović, proglašena za predsjedavajuću “Subsidiary Body on Scientific, Technical and Technological Advice”, kao jednog od najznačajnijeg svjetskog naučnog tijela za biodiverzitet, koja je inače mentor pri izradi magistarskog rada “Ekološka evaluacija konverzije staništa Općine Visoko” kojeg će uskoro braniti predsjednik našeg Udruženja. EkoLogika u povodu 29.decembra 2012. godine, MEĐUNARODNOG DANA BIOLOŠKE RAZNOLIKOSTI priređuje konkurs iz različitih oblasti stvaralaštva i novinarskog izražavanja, za mlade sa područja naše općine i susjednih općina Ilijaš i Kakanj, pod motom “SPASIMO MEANDRE RIJEKE BOSNE”.

Radovi se mogu prijaviti iz sljedećih oblasti stvaralaštva:

  1. Kratka priča
  2. Dramski prikaz (tekst ili VHS snimak)
  3. Pjesma (himna prirodi sa muzičkom obradom, audio kaseta ili CD zapis)
  4. Fotografija, fotomontaža
  5. Mini strip ili karikatura

 

E-mail adresa za slanje radova: eko.logika.visoko@gmail.com

Propozicijama konkursa predviđeno je da svaki učesnik može poslati najviše dva rada, a konkurs će trajati od 29.12.2012. godine.  Rezultati će biti objavljeni u medijima na ”Svjetski dan životne sredine”, 05.06.2013. godine, a učesnici će biti i lično obaviješteni.

Udruženje mladih “EkoLogika“ Visoko

Proudly powered by WordPress