Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Privatizacija je jedina i prava šansa za KTK”

Čekajući rasplet situacije oko otvaranja ponuda za privatizaciju i kupovinu dijela KTK Visoko, Radio Bosne i Hercegovine u svom programu tematizirao je ovu priču kroz razgovor sa generalnim direktorom KTK Visoko Senadom Bilalovićem. Objavljujemo najinteresantnije detalje ove emisije u kojoj je direktor Bilalović između ostalog rekao:

„KTK Visoko danas se nalazi u procesu privatizacije. Uposleno je 560 ljudi u sedam fabrika, dvije fabrike obuće, fabrika krupne kože-krzna (to smo sad zajedno transformisali u jednu fabriku), fabrika sitne kože, imamo fabriku konfekcije i fabriku galanterije. Fabrika obuće u Goruši trenutno radi za Beneton i imamo tu posla i narednu godinu dana. Fabrika obuće Visoko počinje ovih dana ponovo da radi, fabrika krupne kože radi za Kotex Tešanj, fabrika krzna radi za jednu firmu iz Visokog „La Vie „ koja dobro radi zadnjih godinu dana i koja prerađuje krzno i izvozi dalje za Norvešku. Konfekcija je trenutno u zastoju, a radila je također za Kotex, što generalno znači da solidno radimo ali u otežanim okolnostima.

Dio KTK se nalazi u procesu privatizacije. Fabrika obuće u Goruši, tu je objavljen Javni poziv i uz odluku Vlade ide u malu privatizaciju, čekamo rezultate da vidimo da li se iko javio cijena je bila 3.000.000KM, preuzimanje 150 radnika i investicija od 300-400.000KM. Drugi Javni poziv je bio za kompleks u Topuzovom polju za fabriku krupne kože i krzna i još nekoliko pratećih objekata, rezervoar, vodovod, 300-400 dunuma zemlje, sitem dijela trafo stanice 110KW, tu je cijena bila 17.000.000KM, upošljavanje 150 radnika i investicija od 2.000.000KM.

Privatizacije je jedina i prava šansa za KTK Visoko. Prevent je tu najozbiljniji u cijeloj priči, oni su u Visokom napravili carstvo svoje industrije, zaposlili 2.500 radnika od tog broja je najmanje 500 bivših radnika KTK. Oni su već ranije kupili dio KTK, našu fabriku gumenih čizama i na prostoru koji smo im prodali napravili su najmoderniju fabriku kože u cijeloj Europi. I sad su zainteresirani da uz saglasnost Vlade FBiH u maloj privatizaciji kupe pomenuta postrojenja u Topuzovom polju, od čega bi novac išao KTK-u, a mi bi od tog novca izmirili obaveze za PIO/MIO što u ovom trenutku iznosi oko 10.000.000KM. „

Svi rješenje dubioze KTK Visoko vide u privatizaciji i predsjednik  granskog sindikata ove privredne grane Ramiz Omanović kao i Rešid Dedić predsjednik sindikata KTK Visoko kao i preostali radnici, te svi oni koji su svojim tužbama opteretili KTK Visoko za oko 30.000.000KM.

Zanimljivo je da 500 bivših radnika KTK kao što reče direktor Senad Bilalović trenutno rade u kompaniji Prevent. Još je zanimljivije da tamo nemaju ni kolektivni ugovor, ni sindikat, ni zaostale plaće. Imaju samo stalan i siguran posao.

Džemaludin Ramić/Visoko.co.ba

Proudly powered by WordPress