Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ima li mjesta među osam potpredsjednika SDA BiH za nekoga iz Visokog?

altLoša procjena je bila Real Madrida kada su kupili Elvira Baljića, potrošili silne milione, on odigrao nekoliko utakmica, postigao jedan gol, ali u biografiji stoji da je osvajač prstena Lige prvaka, a mi tada bili ponosni jer je Bosanac nosio dres Kraljevskog kluba. Nasuprot tome, odlična je procjena Barcelone bila kada su na običnoj salveti potpisali predugovor sa Messijem ili kada je Sir Alex Ferguson nakon prijateljske utakmice sa Sportingom kupio tada nepoznatog Cristiana Ronalda, i Barcelona i Manchester United su od svojih dobrih procjena zaradili milione.

U politici je nemoguće biti neutralan, moraš da izabereš stranu, a stvar je tvoje procjene hoćeš li u pravo vrijeme izabrati pravu stranu. Očito je kako OO SDA Visoko ima istančan i prefinjen instikt za izabrati stranu onda kada treba. Obilazio je Sulejman Tihić općine i Općinske odbore SDA proteklih dana, lobirao, tražio i vjerovatno nešto zauzvrat nudio. Uspio je Tihić suprotno jasnim pravilima stranke nakon tri mandata isposlovati Konvenciju umjesto Kongresa i tako produžiti svoj politički život na čelu SDA još dvije naredne godine.

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije nakon šestosatne sjednice, odlučilo je da stranačkom Glavnom odboru predloži da u subotu donese odluku o održavanju Konvencije umjesto Kongresa. Konvencija bi bila održana 9. februara i tada bi se izabralo stranačko rukovodstvo na mandat od dvije godine. Prema dogovoru, Tihić bi ostao predsjednik SDA, dok bi Izetbegović bio imenovan za zamjenika predsjednika stranke, koja bi umjesto dosadašnjih pet imala osam potpredsjednika.

Bio je Sulejman Tihić pred sastanak Predsjedništva stranke i u Visokom, kasnije u Kaknju pa i u Zenici. Očito je bila uspješna ta turneja, uz svesrdnu pomoć Bakira Izetbegovića koji je ponižavajuće prihvatio da bude “drugi u Bošnjaka” uspio se Tihić kao nekad Reis Cerić u IZ-u ili kao Zlatko Lagumdžija u SDP-u zadržati na funkciji prvog čovjeka stranke. Sada ostaje da vidimo šta je Tihić dužan onima koji su mu dali podršku? Možemo li u ovoj konstelaciji stvari, a znajući sve što se dešavalo prije uvođenja Povjereništva i kasnije, očekivati da Visoko, bar onih 6.415 koji su glasali za SDA, dobiju jedno od osam mjesta potpredsjednika stranke?

Tihić i Izetbegović su zaduženi da do subotnje sjednice Glavnog odbora utvrde listu kandidata za osam potpredsjednika stranke, i to svako od njih po četiri kandidata. Tako je utvrđeno na današnjem sastanku. Na prošlom 5. Kongresu Visočka SDA je u većem broju glasova dala povjerenje Izetbegoviću, tu lošu političku procjenu je ispravilo Povjereništvo tako da bi bilo sasvim prirodno očekivati da se na spisku Tihića ili Izetbegovića nađe neki podoban politički kadar i budući vizionar spreman na poslušnost i timsku igru do narednog Kongresa.

Šta sve ovo znači za političko Visoko? Današnja odluka Predsjedništva SDA znači da lokalna SDA Visoko može nastaviti nesmetanim radom i putem kojim je krenula uz pomoć svojih koalicionih poslušnika koji su zadovoljeni sitnim uslugama ili ponekim tenderom. U naredne dvije godine možemo očekivati stabilnu političku situaciju u najjačoj visočkoj stranci uz podršku Sarajeva koja je očita od samog početka djelovanja nove garniture SDA Visoko. Evidentno je da sadašnji OO SDA Visoko uživa povjerenje najviših organa stranke iz Sarajeva i to je dobro za Visoko, jer u proteklom periodu raznoraznim povodima Visoko su pohodili manje ili više važni SDA kadrovi, zabilježeno je posjeta više nego u proteklih osam godina ukupno, što ukazuje da SDA Visoko više ne igra male i epizodne uloge kako u kantonu tako i u Centrali u Sarajevu. Sada je preostalo da vidimo kako će se u svemu tome snaći, isuviše je proteklu godinu dana bilo teorije i obećavanja, vrijeme je da vidimo djela i da počnemo donositi sudove na osnovu realizacije. A koliko je narod zadovoljan onim što rade imat će priliku da vide već naredne godine na Općim izborima.

Do tada savjetujemo da pustite brkove, kafu zamjenite čajem, mjesto koje je pripadalo ćevapu ustupite doner kebabu, naviknete se na ajran, na telefon umjesto sa halo javljate se sa efendum i u riječnik ubacite riječ “Tamam” i gdje treba i gdje ne treba. Jer Turci dolaze da riješe sve naše probleme…

Proudly powered by WordPress