Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Stota godišnjica Muslimanskog dobrotvornog društva “Merhamet”

Stotu godišnjicu Muslimanskog dobrotvornog društva “Merhamet”, organizacija “Merhameta” u Njemačkoj obilježit će nizom projekata, manifestacija, izložbi.

Ove subote će u Berlinu, u Kući ljudskih prava, biti otvorena izložba “Zaboravljeni izbjeglički kampovi u Bosni i Hercegovini”. Planirano je da otvaranju izložbe prisustvuje i ambasador BiH u Njemačkoj Edin Dilberović i Marieluise Beck, predsjedavajuća Grupe prijateljstva s BiH u njemačkom parlamentu, Bundestagu. U sklopu ovog događaja bit će održan i okrugli sto o temi “Politička strategija progona i povratka u BiH”.

U razgovoru za Fenu ovim povodom, projekt koordinator Merhameta u Njemačkoj Amira Bieber kaže da je krovna organizacija Merhameta Njemačke aktivna od početka rata u Bosni i Hercegovini.

– Svaki veći grad Njemačke u kome su živjeli građani Bosne i Hercegovine imao je svoje predstavništvo koje je djelovalo u okviru krovne organizacije. Ne smijemo zaboraviti ni doprinos Nijemaca koji u to doba nije bio mali.
Međutim, stotine humanitarnih organizacija i inicijativa koje su nastale u toku rata na teritoriji Njemačke radi konkretne pomoći narodu Bosne i Hercegovine već su davno ugašene, navela je.

Danas je Merhamet Njemačke najveća bošnjačka humanitarna organizacija iz Njemačke koja djeluje u Bosni i Hercegovini. Nažalost, jedna od rijetkih. Ako ne i jedina.

– Naša oblast rada je veoma široka. Počinjemo s ekstremnim slučajevima za vrijeme katastrofe. Naravno, Merhamet Njemačke se ovdje ne ograničava samo na svoju maticu državu nego se trudimo da svoja sredstva fokusiramo tamo gdje je pomoć neophodna. Tako smo učesnici u akcijama u Haitiju, Siriji, Iraku. U BiH pružamo podršku održivom povratku, pomažemo sticanje izvora egzistencije, doniramo ortopedska pomagala, sjećamo se djece iz socijalno ugroženih porodica svakog početka školske godine, a ne zaboravljamo Srebrenicu i Podrinje, naglašava Bieber.

Navodi da veoma mali broj ovakvih organizacija uspije da se održi duže vrijeme.Osim toga, rijetka su udruženja koja uspiju održati svoje volontere, čiji rad se nikada ne honorira adekvatno jer ga rade srcem.

– MDD Merhamet kao matična organizacija našeg Merhameta ove godine slavi 100 godina postojanja. Merhamet Njemačke radi već više od 20 godina. Osim toga što smo ponosni na ustrajnost i matične organizacije a i nas samih, želja nam je da javnosti pokažemo svoj rad, ali isto tako da im zahvalimo na povjerenju, ističe Bieber.

U sklopu obilježavanja 100. godišnjice Merhameta, Bieber najavljuje pojačan rad s prognanim osobama, posebno u Podrinju. Kaže da donirana stoka, materijalna pomoć, hrana i školski pribor mogu olakšati opstanak ili povratak.

A da bi pokazali svjetskoj javnosti da je bosanski prognani narod zaboravljen i ostavljen da trune u izbjegličkim kampovima, pokrenuta je još prošle godine pokretna izložba “Zaboravljeni izbjeglički kampovi Bosne i Hercegovine”. Do sada je prikazana u Frankfurtu. Nakon Frankfurta ide Berlin, Minhen, Leipcig i Bonn. Nakon Njemačke, planirano je da bude postavljena u Austriji, Holandiji i naravno BiH.

– Ako spomenemo prognane, ne možemo ne spomenuti Srebrenicu i zločin genocida. Iako svake godine podržavamo svojim fondom dženazu u Potočarima, ove godine namjeravamo organizovati autobus iz Njemačke kojim bi Bosanci i Hercegovci, ali i Nijemci krenuli u Bosnu i Hercegovinu, učestvovali na Maršu mira i klanjali dženazu. Na ovaj način želimo skrenuti pažnju njemačke javnosti na zločin prošloga rata, kaže Bieber.

Najavljuje i “Pomoć za samopomoć”, projekt koji Merhamet Njemačke nastavlja i ove godine.

– Da bismo obuhvatili što veću teritoriju BiH, ova godina je u znaku manjeg entiteta kao i zapadne Bosne i Hercegovine. Naš cilj je pomoć povratnicima putem samoodrživih projekata. Uglavnom se namjeravamo fokusirati na ekološke projekte u vidu uzgajanja zdrave hrane i korištenje solarne energije, ističe Bieber.

Jedan od najvećih, ali i najvažnijih projekata koje Merhamet Njemačke namjerava započeti ove godine jest aktiviranje jedne vrste hotline za bosanskohercegovačke građane koji žive u Njemačkoj. Na ovaj način žele pružiti pomoć našim građanima u svim sferama socijalnog života gdje im je potrebna. Uglavnom su to pitanja vezana za boravak, medicinske terapije, pravna pitanja kao i opće informacije koje se tiču ili života u Njemačkoj ili državi matici.

– Merhamet Njemačke od prvog dana pruža takvu vrstu pomoći. Tu smo kao prevodioci, kao savjetodavna ustanova, kao centar informiranja. No danas želimo posebno naglasiti činjenicu da nismo bili samo tu dok su dolazile prve izbjeglice. Naša vrata su otvorena do danas i mi im stojimo na raspolaganju. Da bi naša ponuda, koja je besplatna, bila svima dostupna, pokrenuli smo niz info-večeri s posebnim društvenim temama, kao što su penzija, obrazovanje, zdravstvo, itd. Zajedno sa stručnjacima koji govore bosanski jezik namjeravamo posjetiti bosanska udruženja i na taj način konkretno biti pri pomoći, naglašava Bieber.

Ovogodišnjim planom Merhamet Njemačke želi i upoznati njemačku javnost o svom radu. Uglavnom se tu radi o manifestacijama iz kulture, promocijama knjiga vezanih za rat u BiH i njegove posljedice.

– Naravno, težište svih projekata jest sticanje novih partnera s kojima bismo zajedno radili projekte radi poboljšanja socijalne infrastrukture u Bosni i Hercegovini, kazala je Feni projekt- koordinatorica Merhameta u Njemačkoj Amira Bieber.

Proudly powered by WordPress