Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

CCI: U prošloj godini izostalo rješavanje problema građana ZDK

Centri civilnih inicijativa (CCI) prezentirali su danas u Zenici rezultate monitoringa rada vlasti Zeničko-dobojskog kantona u 2012. godini, ocjenjujući kako negativni trendovi koji se dešavaju u svim sferama života ne pokazuju da je Vlada imala puno uspjeha u rješavanju problema sa kojima se građani susreću. Negativni trendovi u privredi ZDK koji su započeli još u 2011. godini nastavljeni su i u 2012. godini, ocjena je CCI-ja, javlja Radio Zenit.

U januaru 2012. godine industrijska proizvodnja Zeničko-dobojskog kantona ostvarena je sa 84,2 posto, u februaru sa 72,2 posto, martu sa 93,7 posto, aprilu sa 84,1 posto, dok je u maju 2012. godine zabilježen blagi porast industrijske proizvodnje sa indeksom 102,3 posto. 

Za šesti mjesec 2012. godine opet je zabilježen pad od 0,7 posto, za sedmi pad od 3,7 posto, dok je u osmom i devetom mjesecu zabilježen blagi porast od 2,3 i 1,3 posto.

Ukupan broj zaposlenih u novembru 2012. godine na području Kantona iznosio je 67.818 osoba što je u odnosu na broj zaposlenih u istom mjesecu 2011. godini (71.237 zaposlenih) manje za 5 posto.

Kada je u pitanju realizacija programa rada po ministarstvima, maksimalan procenat realizacije programa rada imala su tri ministarstva u Vladi ZDK. Radi se o Ministarstvu finansija, Ministarstvu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i Ministarstvu pravosuđa, slijedi Ministarstvo za prostorno uređenje, promet, kominikacije i zaštitu okoline sa 92 posto realizacije planiranog, te Ministarstvo privrede sa 89 posto.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvu za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, realizovali su programe rada sa po 86 posto, dok je Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport realizovalo program sa 85 posto. Ministarstvo zdravstva ostvarilo je realizaciju od 77 posto, dok je najniži procenat realizacije ostvarilo Ministarstvo za boračka pitanja, tek 31 posto.

Realizacija planiranog od kantonalnih agencija, zavoda, službi u 2012. iznosila je 76 posto, navode između ostalog u CCI-ju.

Proudly powered by WordPress