Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Prvih 100 dana načelnice na čelu Visokog

altPovodom 100 dana od preuzimanja dužnosti općinske načelnice, danas je u Općini Visoko održana konferencija za medije na kojoj je načelnica Amra Babić iznijela dosadašnje aktivnosti i učinke.

–   Između naše prethodne konferencije, koja je upriličena nakon prvih 30 dana od preuzimanja dužnosti, i ove danas Općinsko vijeće usvojilo je Program rada za 2013. godinu, budžet i Program rada općinske načelnice za četverogodišnji mandat, i mislim da je javnost dobila predstavu o tome šta ćemo raditi u ovoj godini kao i naredne četiri godine. Nakon ovih 100 dana i meni su stvari malo jasnije i s javnošću želim podijeliti sljedeće:  U naredne četiri godine moramo praviti malo više rada i reda nego dosad ukoliko želimo bolje uvjete za život i rad. Ono što moramo odmah uraditi, ne čekajući ni godinu ni četiri godine, jeste postizanje veće efikasnosti u javnim preduzećima. U javnim preduzećima imamo višemjesečne blokirane račune, rad preko računa preko Sindikata, rad preko računa udruženja građana, nenaplaćena potraživanja, slabu naplatu javnih usluga, i imamo inertnost organa upravljanja i rukovođenja javnim preduzećima. Ne želim generalizirati i reći da je situacija u svim javnim preduzećima ista. Mi ćemo na sjednici koja će biti održana u aprilu imati izvještaj o radu javnog sektora, gdje ćemo pojedinost iznijeti u javnost. Dotad ja očekujem da će javna preduzeća izvršiti reviziju poslovanja za 2012. godinu i da ćemo dobiti malo bolju sliku i bolju osnovu za naš odnos prema javnom sektoru u narednom periodu i kako bismo mogli planirati rad javnog sektora za 2013. godinu.  I u javnim ustanovama bilo je nenamjenskog trošenja budžetskih sredstava, bilo je  prijema uposlenika bez raspisanog konkursa i javnog poziva, a sve su to stvari koje sebi ne smijemo dozvoliti; imali smo upitno finansijsko poslovanje, i mi moramo biti istrajni u nastojanju eliminisanja ovih negativnih stavki.

Kada je riječ o organu uprave, tu ne treba mnogo govoriti jer svi znamo da je tu bilo jako mnogo nerada i rada u privatne svrhe, i to se mora sankcionisati. Imali smo nedomaćinski odnos prema javnim sredstvima i situaciju da ono što je naše – nije ničije.

I u sportu je situacija slična – u sportu ima svega više nego sporta.  Kultura i nevladin sektor – također očekujemo ozbiljniji odnos prema javnosti, našeg grada i ozbiljniji odnos prema finansijskim sredstvima.

U prethodnih 100 dana mnogo smo pričali o vodosnabdijevanju i kanalizaciji, i ono što je za mene najvažnije jeste opredjeljenje za naredni period: Hoćemo lio jedinstven sistem upravljanja vodom i kanalizacijom ili nećemo? Osnovni cilj jeste zaštititi naše građane i omogućiti da svako domaćinstvo ima zdravu i ispravnu vodu u svojim kućama.

Veliki niz sastanaka je održan povodom odvoza smeća i mislim da smo blizu da donesemo neka strateška opredjeljenja. Sa 35 posto naše teritorije se odvozi smeće, to je ono što je u sistemu i naplata je između 70 i 75 posto, subvencije Općine za odvoz smeća samo jedne trećine teritorije su 600.000 KM, što nam dovoljno govori i o cijenama i o naplati, ali i o potrebi revidiranja tog sistema. Imamo staru deponiju Očazi koja je zatvorena 2007. godine i tu nema odlaganja smeća osim nelegalnog odlaganja od strane građana. Mi imamo potrebu da tu deponiju saniramo, a morat ćemo se osloniti na sredstva Fonda za zaštitu okoline. Nema otvaranja ove deponije i naš cilj je deponija Mošćanica.

Moram reći da bez promjene naše svijesti neće biti velikih napredaka. Mi moramo promijeniti odnos prema našem, jer ono što je naše je naše zajedničko. To je ono što želim poručiti građanima nakon prvih 100 dana i da ih pozovem da istrajemo u građenju boljeg ambijenta za život i razvoj privrede.

Na kraju svog izlaganja, načelnica se zahvalila medijima na objektivnom izvještavanju i javnosti na interesovanju.

Proudly powered by WordPress