Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Asif Šabanović postao dopisni član Akademije nauka i umjetnosti BiH

Treći visočki gimnazijalac iz jedanaeste generacije maturanata, Asif Šabanović postao je član ANU (Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine). Nakon Božidara Matića i Zijada Pašića ovo je treći Visočanin koji je postao članom najviše naučne i umjetničke institucija na prostoru države Bosne i Hercegovine utemeljene još 1951.godine.

Jučer su na redovnoj skupštini promovisani novi stalni i dopisni članovi Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.  Od 40 prijedloga, koliko je razmatrano na Skupštini za nove dopisne članove, tajnim glasanjem izabrani su Asif Šabanović (upravljanje, energetska elektronika, robotika i mehatronika) Vladimir Beus, iz oblasti šumarstva, Mirsada Hukić (mikrobiologija, virusologija, imunologija), Dževad Karahasan (književnost), Slavo Kukić (sociologija, politologija), Dubravko Lovrenović (povijest), Ljerka Ostojić (medicina – anatomija), Mirko Pejanović (politologija, sociologija), Miodrag Simović (pravo), , Mirjana Vuković (matematika), te Enver Zerem (interna medicina – gastroenterologija). Za članove izvan radnog sastava aklamacijom su izabrani državljani BiH koji žive u inozemstvu kao domaći članovi Akademije: Filip Čulo, Mithad Kozličić, Mustafa Kulenović, Siniša Malešević i Safet Zec. Na istoj skupštini aklamacijom su izabrani i inozemni članovi izvan radnog sastava Branko Despot i Miro Jakovljević (Hrvatska) i Marko Mušić iz Slovenije.

Božidar Matić, predsjednik ANU-a, kazao je da je Akademija stara 60 godina te da neki smatraju da je Akademija udavljena nekim normativnim aktima.

“Moj komentar je da samo ljubiteljima haosa smetaju normativni akti, pogotovo zbog toga što je sada u svijetu u toku pokret prema izvrsnosti. Institucije se kandidiraju da dobiju taj epitet, a oni koji su smislili tu ideologiju izvrsnosti imaju prvi teorem koji kaže: “Svi radni procesi u instituciji moraju biti opisani pravilnicima”. Matić je, međutim, jučer priznao kako misli da su još uvijek ‘nedorađeni’ u poštivanju tih pravilnika. Matić je također kazao da Akademija ima tri vrste članova: “domaći” koji su građani BiH, odnosno državljani BiH koji žive u inozemstvu, inozemni članovi koji su zaslužni za BiH, a nisu državljani BiH, te počasni članovi. Posljednji izbor počasnih članova, kako je prezentirao Matić, bio je prije deset godina kad su izabrani Adil Zulfikarpašić, jer je svoj vlastiti novac uložio u izgradnju velebne institucije – Bošnjačkog instituta, Bogdan Bogdanović, nekadašnji gradonačelnik Beograda i veliki pobornik neovisne BiH, koji je iz egzila u Beču došao na promociju počasnog člana, i treći je bio Ivan Supek, koji je svoju glavu i život založio nekoliko puta u korist BiH.

Proudly powered by WordPress