Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nove vijećničke legitimacije i skidanje 9. tačke sa dnevnog reda daju nadu da nismo ponovo u jednoumlju

altIako je nakon oktobarskih izbora politički trend postao da svako ko uzme sebi za pravo da drugačije misli nego je to naslijeđeno iz jednopartijskog sistema i jednoumlja odmah biva proglašen negativcem, nedobronamjernim i destruktivnim spram nekakvih reformi od kojih je uočljivo jedno veliko ništa uz sajam sujete i taštine u teatru apsurda sitnih marioneta ovog profiterskog vremena. U novonastalim političkim okolnostima kada je moderno biti nazadan i mazohistički sa sjetom se odnositi prema okupatoru za čije vladavine je Bosna najmanje bila država, evo i jednog detalja vezano za gore izrečeno, a tiče se upravo medija i onih koji misle svojom glavom, ne reaguju na daljinske upravljače, ne stide se sebe u ogledalu,  i nisu vazelinsko/vazalski opredjeljeni niti nešto posebno impresionirani visočkim umišljenim faraonima. Misao je izrekao veliki reformator te okupatorske zemlje Kemal Ataturk:

“Kada je u jednom intervjuu upitan o problemima sa slobodom štampe, osnivač moderne Turske Kemal Ataturk je rekao kako je rješenje za sve probleme koji proizilaze iz slobode štampe – u još više slobode. I svi problemi demokratije rješavaju se sa –  još više demokratije. Računajući i probleme onih koji je preziru, jer samo zahvaljujući njoj imaju mogućnost prezir iskazati a da ne završe na doživotnoj.”

Međutim, na četvrtoj sjednici OV Visoko desio se presedan u dosadašnjem razmišljanju onih koji misle da je izbornim rezultatom i postizbornim koalicijama Visoko postalo njihova privatna imovina. Na opšte iznenađenje evidentirali smo dva slučaja u kojim su uvaženi naša razmišljanja i određene korekcije. Prvo uvažavanje desilo se u slučaju vijećničkih legitimacija koje su izdate vijećnicima sa gomilom gramatičkih grešaka koje su legitimaciji davale potpuno drugi značaj. Za vrijeme 4. sjednice vijećnici su dobili nove legitimacije koje više ne izgledaju kao da su se prvačići igrali na prvom času maternjeg jezika.

Druga i puno važnija stvar je uvažavanje sugestije koju je dodatno uokvirio i zakonima potkrijepio vijećnik Dejan Šćepanović, a ticala se devete tačke dnevnog reda – “Prijedlog odluke o osnivanju Zdravstvenog savjeta općine Visoko”. Ova tačka je skinuta sa dnevnog reda i o njoj će se raspravljati kad je pripreme kako treba na narednoj sjednici, a mi smo ukazivali na to da se ne može formirati Zdravstveni savjet dok se ne izmjeni i dopuni Statut.

Općenito je posljednja sjednica OV Visoko bila interesantna i do sada najbolja i najozbiljnija. Halim Dervišević je opet do ludila dovodio sujetne i umišljene pretplatnike na visočku pamet i tumače zakona. Elvir Špiodić je dobro primjetio da se narodu ne nude odgovori nego izgovori. Mirza Ganić je zatalasao i dotakao osinjak sa pitanjima o upošljavanju u javnim preduzećima, spominjali su se i kooperanti javnih preduzeća. Nije to Mirza pitao tek onako bezveze, dugo je on u politici da bi tako naivno “proklizao”. Uskoro ćemo saznati i na šta je ciljao. Nezavisni vijećnici prvi put išli kontra koalicionih partnera u glasanju i uspjeli ih preglasati u dogovoru sa nekim drugim koalicionim prijateljima. Interesantna je bila igra SBB-a u priči oko Doma zdravlja, podrža SBB nikoga drugog nego SDA. Tražile su se pauze, diskutovalo po hodnicima, na glas vrijeđalo iz klupa u Velikoj sali za vrijeme diskusija, prvi put je iskazana nepošlusnost onih koji su potpisali sporazum o koaliciji. Istina još uvijek ima onih koji nikako do sada nisu izlazili za govornicu, ili zaista nemaju ništa reći ili su tu samo radi dizanja ruku kad im se kaže i svjesno statiraju u kukuruzima.

Bilo je simpatičnih pokušaja da nam se objasni kako su Vareš i Zavidovići uspješniji od nas zato što imaju razrađen sistem uzimanja 0,25 KM po kvadratnom metru u stanovima. Diskutovali su o tome oni koji nikad nisu živjeli u zgradama, koji ne znaju kako je mojoj komšinici sa prvog sprata koja živi sama i ima 294 KM penzije. Kaže joj nova visočka pamet, a kasnije i usvoji većinom glasova da joj ništa ne znači tih 11 KM novog nameta pored postojećih. Ne zna nova redizajnirana visočka pamet da je to 11 štruca hljeba jednom penzioneru i da to puno znači ovoj kategoriji ljudi koju ne zanima da li se nekome šteli nova firma koja će raditi taj posao i gdje će se uposliti novi stranački poslušnici i da će im zgradu osiguravati neko od podobnih osiguravajućih društava. Upoređivali su nas sa Zavidovićima i Varešom i pričali o reformama, a pri tome ne znaju da je viječnićki paušal u Kaknju dva puta veći od visočkog i da ne kasni 5 mjeseci. Ne znaju oni da nisu to normativi po kojima se mjeri uspjeh i rejting neke Općine. Saznali smo da JKP “Visočica” nije zainteresovana ili se uopšte nije javila na tu temu da održava zajedničke prostorije u zgradama, a da se prije toga certificira kao Vodokom u Kaknju koji je također javno preduzeće u vlasništvu Općine. I to nam puno govori o funkcionisanju izvršne vlasti i javnih preduzeća pogotovo ako znamo za relacije oko carinjenja i preuzimanja donacije iz Turske u vidu kamiona koji i ne odgovaraju baš našim standardima kontejnera.

Sve u svemu odlično vijeće, najbolje do sada, kritike i sugestije su poželjne u ovom svijetu, mogu doprinijeti samo nečemu naprednom, otvoriti neke nove prostore za razmjenu mišljenja. Izuzev ako neko misli da je prisustvo u vlasti, izvršnoj ili zakonodavnoj, samo potreba za platom sa budžeta, paušalima, talovima od tendera, aspriracija ka kupovini ono malo preostalog društvenog, osobito vojnog i KTK-ovog.

Imali ste odličnu četvrtu sjednicu vijeća. Imate odlične plate od naših poreza. Dali smo vam svojim glasovima mogućnost da politički trgujete i ostvarujete svoje interese ma kakvi oni bili. Sad radite, želimo bolje Visoko, a to ste i obećali u predizbornoj kampanji. Jasno je i da ste pola izrečenog lagali, briga vas za bolje Visoko i otpuštene radnike iz Preventa – tuđa ruka svraba ne češe.

A to što se ljutite na one koji ne misle kao vi, to je vaš lični problem i ima veze sa sujetom, godinama, muškim i ženskim klimakterijem.

Proudly powered by WordPress