Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Opozicija uzvraća udarac ili sačuvajmo vlastite guzice i stečene položaje

Politička scena u Visokom iz dana u dan postaje sve interesantnija i uzbudljivija. Naime prema našim informacijama u Visokom bi se danas, a po inicijativi Vahida Heće  trebao održati sastanak opozicionih partija ili bolje rečeno ono malo što je još ostalo od opozicije, a što se nije prodalo, što svakako ne znači da se u narednih nekoliko dana neće prodati. Posebno je interesantno da ovaj sastanak saziva Vahid Hećo što je malo  iznenađujuće za Visočku javnost, pa se samo po sebi nameće pitanje da li je to došlo do raskola u braku iz interesa između SDA  i SBIH, a što će se razjasniti u narednom period.

Kako smo saznali od dobro obavještenog izvora cilj sastanka je analiza trenutne političke situacije, pokušaj trasiranja puta za zajedničko djelovanje opozicije, te pokušaj zaustavljanja daljnje prodaje vijećničkih mandata, što je i logično, obzirom da je u Visokom  trenutno najtraženija osoba koja se zove “13-sti vijećnik” i  koji bi se po svemu sudeći mogao dobro unovčiti. Svakako u pitanju je još jedna dilema tj., da li je možda i sama  visočka opozicija spremna da kupi tog 13-tog obzirom da je prelazni rok u toku, pa da se u Visokom počne igrati i neka nova utakmica sa novim kapitenima. Prema stanju koje imamo u vijećničkim klupama i prema našim informacija postoji nekoliko kandidata koji pretenduju na ime 13-stog vijećnika a to su: Salih Purišević, Mirnes Fatić, Nermin Sudžaka, Elvir Špiodić, posljednja dvojica su raspadom Nezavisnog kluba viječnika  postali dobra lovina, s tim da imaju problem koji se zovu birači koji su kategorično protiv njihovog prelaska u SDA. Ono što je posebno interesanto u ovoj visočkoj političkoj kombinatorici je položaj A-SDA sa Minelom Ahmić vijećnicom koje je navodno jedina od svih drugih vijećnika izrazila lojalnost partiji pod čijem je imenom i osvojila mandat.

Da li će te usluge A-SDA i njen sadašnji predsjednik povjereništva naplatiti kroz ulazak u vlast sa sestrinskom SDA, odnosno da li počinje realizacija one Bakirove sa zadnje konvencije da je A-SDA treba da se vrati u svoje prirodno stanište ostaje da se vidi ili će A-SDA trgovati i sa pozicijom i opozicijom ostaje da vidi

Bitka za pozicije u javnim preduzećima se nastavlja. Dva su različita interesa, jedan da se sačuvaju stečene pozicije i funkcije, a drugi da se “pomete” sadašnji kadar i odradi dug prema “vojnicima partije” iz predizbornog vremena i datih obećanja. Za realizaciju i jednog i drugog interesa potrebna je većina u zakonodavnoj vlasti koja se zove trinaest vijećnika. Od njih 25 koji čine zakonodavnu vlast 12 sasvim sigurno i dobro znaju ko su, gdje su i šta su. Dok se preostalih 13 još uvijek traži i nabija sebi cijenu za eventualnu dobru udaju i novu biračku izdaju. Možda bi zbog interesantnosti bilo dobro da sad neko kupi jednog od 9 standardnih prvotimaca iz redova SDA tek toliko da se potpuno zagovna jer smo svakako u govnima u svakom pogledu.

Proudly powered by WordPress