Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ozbiljnije politike ima na prosječnom sijelu u Visokom nego među liderima političkih opcija u Visokom

altLijepo je to i na vrijeme osmislio Alen Jazić, urednik TV Visoko. U svoju talk show emisiju doveo je lidere političkih partija i one koji se tako osjećaju (SDA, SBB, SDP, A-SDA, BPS). Trenutak idealan da padnu konačno maske i svako svakome u lice kaže šta misli, pred očima i ušima onih koji prate RTV Visoko, suprotno praksi u kojoj, osim privatnih vijećnika imaju i privatne “žetone” na lokalnim medijima putem kojih saopštavaju javnosti šta misle, nerijetko i lično ali pod lažnim nickovima i FB profilima. Za lokalni nivo reprezentacija, u širem smislu općinska liga starih i istrošenih asova koji su došli malo na sijelo da progovore i u određenim trenucima jedni drugima se dodvore ili pokažu dozu drskosti i nadobudnosti, ovisno kome se obraćaju. Osjećaj je bio kao kada čekate derbi Reala i Barcelone uz sve potrebno meze i popratna pića, a oni odigraju 0:0 u jako lošoj utakmici bez prilika i sa nekoliko žutih kartona. U prijevodu, uzalud izgubljenih 90 minuta u nadi da ćete vidjeti barem jedan pogodak. Najbolji detalj cijele emisije je stajling Refika Kurgaša koji je, vjerujemo, pozitivno iznenadio kompletan auditorij. U konačnici Refik Kurgaš je kompletnu emisiju i učinio opravdanom sa nekoliko tvrdnji; od toga da je Adnan Frljak bio kod njega u 14.00 h i tražio neke usluge da bi prešao u A-SDA, a kada je odbijen u 15.00 h potpisao je za SDA. Također Kurgaš je opisao i prelazak Aide Zerdo iz A-SDA/Nezavisni klub vijećnika u SDA tako što je potvrdio neke sumnje da je ista ucjenjena jer je bez konkursa primljena u Centar za socijalni rad i kako bi u slučaju da odbije SDA mogla izgubiti posao. Naravno, to otvara jedno drugo pitanje u interesu građana, da li znači ako je Aida Zerdo sada u SDA sada regularno može nastaviti da radi gdje radi bez konkursa? Na osnovu Kurgaševih diskusija i pitanja gledalaca saznali smo i cijene transfera koje su se kretale oko 10.000 KM preko posrednika, ali smo saznali i da se razgovori snimaju i da se otvoreno trgovalo i kurvalo, što samo potvrđuje naša ranija pisanja.

Da se radilo o nekom privatnom sijelu ono bi opravdalo svoja očekivanja, skupila se raja da malo jedni drugima kažu kako ih cijene iz interesa, uz neke koji su tu tek da se dodvore i uđu u raju. Demagogije na sve strane, suštinski ništa, tu i tamo neko osuđivanje ali samo osuđivanje onih postupaka gdje druga strana nije involvirana u tal bilo kakav, od turističkog putovanja do pozicija u javnom sektoru. Niko ništa večeras nije pametno rekao, bar onima koji ozbiljno razumiju politiku, a politike u Visokom još uvijek i pet mjeseci nakon izbora nema i sadašnja situacija od OV Visoko do stanja u strankama pa do ovog javnog istupa djeluje kao lagana zajebancija. Predsjednik BPS-a Senad Trako je pokušao objasniti kako ih je SDA izigrala i kako su zbog toga izašli iz koalicije; Džemil Ugarak je u jednom trenutku imao čudan prijenos u kojem je rekao da je veći SDA-ovac od predsjednika SDA; Faruk Salčinović umalo nije ustao i odrecitovao “Budi se istok i zapad”; Refik Kurgaš, osim što je sve zasjenio stajlingom, imao je par interesantnih ukazivanja i replika, ali kako je emisija odmicala i on se uklapao u kolotečinu iste; Halim Zukić, osim treme i drhtanja u glasu, opet je bio najkonkretniji i najdirektniji, iako na vlasti, isprozivao je sve prisutne kao da je on opozicija i čak se nagovorio bivšoj vlasti koja se uzgred zvala isto kao i ova sad u kojoj je on. Podsjetio nas je Zukić i na naš svjetski brend te poručio građanima da ne očekuju fabrike, ali je bio jasan i konkretan u priči o javnim preduzećima i općenito javnom sektoru, te imenima iz upravnih i nadzornih odbora, što je svakako iskorak čije ćemo rezultate vidjeti početkom maja. Ako se po jutru dan poznaje i po nekulturi i kućnom odgoju koji se demonstrira na sjednicama Vijeća, za očekivati je da dođe i do fizičkih obračuna, što nije nepoznanica u Visokom, jer pamtimo i takve slučajeve kada su u pitanju bila javna preduzeća. Sasvim je prirodno da oni koji zadaju udarce i ruše poredak stvaran zadnjih 20 godina očekuju i adekvatan feedback.

Sve u svemu bila je ovo dobro osmišljena emisija koju su gosti pretvorili u polovno političko sijelo aktera koji samouvjereno misle da su politički puno potkovaniji u odnosu na njihovo stvarno političko znanje. Navijačima njihovih stranaka/partija koji idu u stranku kao u biro za zapošljavanje očekujući posao za sumnjivu lojalnost i stručnost – ova emisija je bila odlična, a svaki od lidera je vizionar kakvog Visoko još nije imalo. Suštinski sve što smo čuli i vidjeli večeras je ništa drugo do politički bezobrazluk i licemjerstvo.

Proudly powered by WordPress