Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Milionski auditorij Srbije i Bosanske piramide

Vodeći mediji Srbije ponovo su zabilježili gostovanje pronalazača bosanskih piramida dr. Semira Osmanagića Beogradu i Novom Sadu od 28.-30. marta 2013. Tako je dr. Osmanagić bio gost rado gledanog popodnevnog programa nacionalne televizije “TV Studio B”, jutarnjeg programa “TV Kopernikus” i “TV Delta” iz Novog Sada. Takođe, intervju s njim su imale najslušanije srpske radio stanice Radio Beograd, Radio 202 i Radio RTV Srbije te magazin “Turistički svet”.

Novinari koji su najavljivali svog gosta uveliko su promjenili sadržaj svojih najava. Prije 5-6 godina su govorili s nevjericom o otkriću piramida u BiH, a danas Osmanagića najavljuju kao čovjeka “čije ideje su mnogi osporavali, a danas ih većinom prihvataju”, “jednom od najpoznatijih stručnjaka za piramide u svijetu”, “osobu koju ne treba posebno predstavljati javnosti u Srbiji”, “naučniku koji mijenja knjige istorije svijeta”. Ponovo je jednosatni intervju napravio i najugledniji novinar Srbije Luka Mijatović za svoj noćni program. Prethodni intervju s istim gostom poslušalo je 1,4 miliona slušalaca na Balkanu s izvanrednim odjekom. Zahvaljujući stalnim gostovanjima Semira Osmanagića u medijima Srbije percepcija istraživanja u Visokom se u potpunosti promjenila.

Organizator ove mini-turneje po Srbiji i ovog puta je bio agilni volonterski menadžer Fondacije za PR u Srbiji profesor Milenko Đurić koji je ponovo organizovao i predavanje na svom matičnom Fakultetu – Visokoj turističkoj školi za turizam u Beogradu. Prezentaciju je najavio dekan profesor Milan Skakun, a predavanju su u prepunoj dvorani prisustvovali profesori, studenti i gosti. (http://www.visokaturisticka.edu.rs/v41_album.php?alb=PIRA13&own=zima).

I dok profesori arheologije u Beogradu svojim studentima na upit o bosanskim piramidama govore da su to “gluposti”, oni koji prisustvuju Osmanagićevim predavanjima postaju svjesni da ti isti profesori studente uče pogrešnoj i dogmatskoj slici prošlosti.

U večernjim satima prijatelj Fondacije Duško Ninić organizovao je predavanje Osmanagiću u “Centru za zdrav život” u Beogradu (http://www.ninicninic.com/vesti/2013/03/26/vece-sa-dr-semirom-osmanagicem-cio-centar-udruzenje-za-zdrav-zivot-beograd).

U Novom Sadu je direktorica ureda Fondacije za Vojvodinu Branka Bunjevčev organizovala predstavljanje projekta u Gimnaziji “Laza Kostić” i na Fakultetu za turizam i sport “TIMS” na kojem je domaćin bio dekan Fakulteta profesor Dragan Čanak (http://www.tims.edu.rs/portfolio/pronalazac-bosanskih-piramida-na-tims-u/).

Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramdia Sunca” je partner sa najbrže rastućom poslovnom i trgovačkom mrežom na jugoistoku Europe “SC Net”, sa 170.000 firmi u svojoj mreži. Oni su tokom svog internacionalnog seminara u Beogradu 30. marta, a za 270 svojih saradnika, osigurali nastup akademika Osmanagića koji je govorio o strpljenju, fokusiranosti i posvećenosti ostvarenju plemenitog cilja koji je unaprijed postavljen. Za primjer je uzeo projekt oktrića i hronologiju bosanskih piramida, sa otporima s kojima se susretao (http://www.scnetworld.com/uploads/program_3003.pdf).

Ovacije svih prisutnih i dugotrajni aplauz te najava dolaska u Visoko i posjetu Bosanskoj dolini piramida i Podzemnom labirintu “Ravne” najbolji su dokaz njihove podrške.

Proudly powered by WordPress