Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Dan Zlatnih ljiljana obilježen u Visokom

altUdruženje dobitnika najviših ratnih priznanja Zeničko-dobojskog kantona svoje je 14. tradicionalno druženje obilježilo u Visokom.

Dan Zlatnih ljiljana Ze-do kantona okupio je danas u Visokom pripadnike Udruženja, porodice šehida i poginulih boraca kao i mnoge ličnosti političkog i društvenog života Ze-do kantona.

Svoje druženje počeli su jutros u 9.00 sati doručkom, zatim su u 10.00 sati položili cvijeće na Spomen-kosturnicu borcima NOR-a i Spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima.

U Zavičajnom muzeju postavljena je izložba „Srebrenica”, a obzirom da  postavka Zavičajnog muzeja obuhvata  presjek ratnih dešavanja, predstavljen je i pregled dobitnika najviših ratnih priznanja Općine Visoko.

Ministar za boračka pitanja Ekrem Tuka zahvalio je domaćinima na gostoprimstvu:

– 14. tradicionalno okupljanje dobitnika najviših ratnih priznanja Zeničko-dobojskog kantona danas je obilježeno i domaćin je općina Visoko. Htio bih da se zahvalim Općini Visoko, Udruženju dobitnika ratnih priznanja Visoko koji su domaćini i koji su upriličili današnja druženje.

Mogu reći da su dobitnici ratnih priznanja prepoznatljivi u svim općinama kantona i njihov doprinos u svim bitkama i borbama prepoznat je i iz tog razloga mi smo nastavili ova duženja i borbe za ostvarenje svih naših ciljeva, kao i zakonskih prava koji sljeduje ovu populaciju. Ovim putem pozivam sve dobitnike ratnih priznanja da nastave ovu tradiciju druženja i da ostvarimo svoja zaslužena prava. Nažalost, još uvijek imamo grupacija ljudi koji smatraju da dobitnici najviših vojnih priznanja dobivaju više nego što zaslužuju. Mi se moramo izboriti protiv takvih ljudi. Moramo cijeniti sve što su dali ovi ljudi, kao i one koji su dali svoje živote u borbi za Bosnu i Hercegovinu.

Nakon izložbe, druženje je nastavljeno u Gradskom kinu Visoko gdje je predviđen kulturni program. 

{joomplucat:893 limit=29|columns=4}

Proudly powered by WordPress