Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Hoćemo li malo mijenjati Poslovnik OV Visoko?

altKako nezvanično saznajemo, partijska simbioza izvršne i zakonodavne vlasti SDA odlučno je počela sprovoditi u djelo i zadnji korak ka uništenju svih svetinja naše minijaturne lokalne demokratije. Riječ je, naravno, o izmjeni Poslovnika OV Visoko, koji je uz Statut naše Općine jedan od najbitnijih pravnih akata naše lokalne samouprave.

Nepoznate su nam krajnje ambicijama vladajuće većine, tako da ostaje nepoznanica šta im to sve zapravo smeta u Poslovniku OV Visoko na njihovom putu koji neminovno vodi u reinkarnaciju i oživljenje Saveza komunista Visoko. Ali da se sasvim sigurno želi stvoriti ambijent jednoumlja i privatizacije svega pod partijski (SDA) barjak, govori nam, kako doznajemo, informacija da mjenjanjem Poslovnika OV Visoko SDA želi izmjeniti način imenovanja i rada tzv. komisija OV Visoko.

Tzv. komisije ili stalna radna tijela Općinskog vijeća Visokog su savjetodavna tijela OV od kojih svaka ima svoje nadležnosti, ingerencije i zadatke. Takvih komisija ima 10 i njihovo formiranje se vrši putem “stranačkog dogovora” a prije prve tj. konstituirajuće sjednice Vijeća. Koliko koji politički subjekat koji ima vijećnika u OV Visoko dobiva članova komisija i predsjednika komisija, zavisi od izbornog rezultata, ali u kojim komisijama dobivaju članove i u kojim komisijama dobivaju predsjednike zavisi od upravo pomenutog “stranačkog dogovora”. Taj “dogovor” u Visokom otprilike je izgledao tako što je pobjednik donio spisak i rekao “ovako ćemo”.

Znači mjesta u komisijama pripadaju strankama, a ne pojedincima tj. vijećnicima. A upravo to nova vlast želi da promijeni s obzirom na trend masovnih prelazaka vijećnika iz drugih stranaka u SDA. Dakle, da većina ne bi gubila voljena mjesta u komisijama izlaskom vijećnika Zerdo, Halilović i Frljak iz svojih matičnih stranaka i njihovim prelaskom u SDA, ista se odlučila ni više ni manje nego da zbog toga mjenja Poslovnik OV Visoko kao jedan od najbitnijih formalno pravnih akata ustrojstva naše općine. Dakle, ambicija vlasti jeste da promjenom Poslovnika mandat u komisijama preda u vlasništvo članovima komisija a isti otme od političkih stranaka, što naravno krši pomenuti “stranački dogovor” i otima od ostalih stranaka ono što su svojim rezultatima zaslužili.

Podsjećanja radi, nije to prvi put da SDA staljinističkim metodama bez imalo obzira prema potrebama građana i lokalne demokratije, žrtvuje neki važan politički dokument, trenutak ili figuru zarad svojih i isključivo svojih interesa. Sjetimo se i fame oko budžeta, kada sa istim kasnilo samo iz razloga što je SDA insistirala da ima svog predsjedavajućeg. Zbog vremena potrebnog da se proceduralno i administritvno pređe put od odricanja mandata, preko CIK-a pa nazad do Općine, čekalo se čak do decembra da bi se izvršila implementacija izbornih rezultata, a onda se javnosti nakaradno objašnjavalo da je rok za usvajanje budžeta mart ove godine, a ne kraj decembra prošle godine, kako u zakonu jasno i piše.

Ali pošto je svakako politička moda u Visokom trenutno “Povratak u prošlost” neminovno je da do 1463. godine i pojave Ajas Bega, utemeljitelja Visokog, pređemo i dionicu puta koju je obilježio najveći sin svih naših naroda i narodnosti.

Proudly powered by WordPress