Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Šta se to dešava u SDP OO Visoko ?

Najprije nezvanično, a kasnije i potvrđeno objavljivanjem dopisa FOM-a predsjedništvu SDP OO Visoko, na našem sajtu, pisali smo o pokretu reformacije visočkog SDP-a od strane Foruma mladih.

Priča počinje od sastanka IO Foruma mladih gdje se jednoglasno donosi odluka o pokretanju postupka izglasavanja povjerenja sadašnjem Predsjedništvu SDP OO Visoko. Razlog tome “forumaši” traže u nepoštivanju Statuta od strane predsjednika Saličinovića, te u činjenici da iza SDP OO Visoko stoje tri lokalna izbora izgubljena za redom.

Dodatnu težinu odluci Foruma mladih SDP OO Visoko daju i potpisi na istu od strane tri vijećnika SDP-a (Husić, Tomičić i Šćepanović), koji su podržali ovu ideju. Dok sa druge strane pristižu i nezvanične informacije da postoji određeni broj “starijih” članova Predsjedništva koji također podržavaju ovu inicijativu.

Pitanje koje se nameće naravno je da li će KO SDP ZDK ili GO SDP BIH indirektno ili direktno podržati ovu inicijativu, a prema našim saznanjima oba nivoa odlučivanja gaje određene simpatije prema “mladim reformatorima”. U svakom slučaju njihova intervencija bi započeti proces značajno skratila namećući određeno rješenje. Dok u protivnom ako i Kantonalni i Glavni odbor ostanu u tišini i neutralnosti, pred forumašima je staturna procedura koju stariji vukovi iz predsjedništva lojalni predsjedniku Salčinoviću mogu beskonačno dugo odugovlačiti, te tražiti dlaku u Statutu i tako spriječavati samo izglasavanje o povjerenju Predsjedništvu.

Sa druge strane plan FOM-a je jednostavan i jasan, tražiti organizovanje sjednice Općinskog odbora SDP-a Visoko sa jednom tačkom dnevnog reda koja je izglasavanje nepovjerenja Predsjedništvu, za što im treba većina. Što znači da u slučaju da se desi izglasavanje nepovjerenja, slijedeći logičan korak bi bilo predlaganje Povjereništva.

Ali ono što je možda najzanimljivije jeste momenat zataškavanja svega, aktuelni predsjednik ili bilo ko drugi uopšte ne reaguju na pokrenutu inicijativu. Bez obzira što “gori” pod nogama naizgled opušteno sazvan je sastanak “Proširenog izbornog štaba”, ma šta to značilo !? Možda su svi zatečeni cijelom situacijom a možda i koriste staru tehniku odbrane od napada medvjeda kada se trebaš praviti mrtav pred pobješnjelom zvijeri i nadati se da će ista otići. Ili je možda stvar u tome da su “old school” SDP-ovci arhaični primjeri političara koji i ne znaju šta treba raditi u svijetu modernog političkog PR-a.

Proudly powered by WordPress