Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Čestitka za Međunarodni praznik rada

adnandelicAgencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine čestita svim radnicima u BiH 1. maj, Međunarodni praznik rada.

“U znak sjećanja na velike radničke demonstracije, održane u Čikagu prije 127 godina te iz poštovanja prema borbi za radnička prava, Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine svim radnicima u Bosni i Hercegovini čestita Međunarodni praznik rada sa željom da broj radnika u našoj državi svake godine bude sve veći, a radnička prava na nivou dostojnom čovjeka” – navedeno je u čestitiki.

Agencija podsjeća da se Međunarodni praznik rada obilježava u spomen na velike radničke demonstracije održane u Čikagu 1. maja 1886. godine, kada je više od 40.000 radnika zatražilo osmosatno radno vrijeme i bolje uslove rada.
 
Policija je napala radnike na demonstracijama na kojima su radničke vođe istakle zahtjeve simbolično izražene s tri osmice – osam sati rada, osam sati odmora i osam sati kulturnog uzdizanja.

Poginulo je više od 200 radnika, a vođe štrajka su osuđene na smrt.

Radno vrijeme tada je u prosjeku bilo oko 12 sati, a u nekim fabrikama i po 18 sati dnevno. 

Tri godine kasnije, na 1. kongresu Druge internacionale u Parizu dogovoreno je da se kao uspomena na taj dan, 1. maj obilježava kao međunarodni praznik te se tako i obilježava od 1890. godine, podsjeća Agencija za rad i zapošljavanje BiH.

Proudly powered by WordPress