Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Piramide u Visokom preplavili turisti iz EU

piramida 13Iako turistička sezona u Visokom zvanično još uvijek nije počela, lijepo vrijeme i ugodne temperature privukle su proteklog vikenda veliki broj gostiju u Bosansku dolinu piramida.

Osim domaćih gostiju iz Visokog, ali i cijele BiH, ovaj vikend smo na lokacijama tunela Ravne kod Visokog te na Bosanskoj piramidi Sunca i Mjeseca zatekli i goste iz Slovenije, Njemačke, Španije, Holandije i drugih evropskih zemalja. Pronalazač piramida Semir Osmanagić proteklih dana nije u BiH, a vrijeme provodi u SAD-u, kao i Kataru, Kuvajtu, a do početka Međunarodne radne akcije volontera „MRAV 2013“, Osmanagić će održati predavanja i u Meksiku, Bugarskoj, Srbiji i BiH. Na Piramidi Sunca smo zatekli Bosance koji već godinama žive i rade u Holandiji. Nedžad Ibrahimagić je po prvi put na piramidama sa svojom porodicom, a nije krio oduševljenje viđenim. – Ovo je prvi put da sam u posjeti piramidama i iskren da budem, vjerujem da ovdje nešto postoji i vjerujem da se radi o zaista atraktivnom i za historiju, ali i budućnost izuzetno bitnom arheološkom nalazištu. Informacije o istraživanja svakodnevnom pratim putem interneta i medija, a ovaj put sam odlučio sa suprugom i djecom doći i na licu mjesta se uvjeriti u ono što sam do sada gledao putem interneta i TV-a, dok su djeca oduševljena i napravila su mnoštvo fotografija koje će pokazivati svojim vršnjacima s kojima idu u školu. – kazao nam je Nedžad Ibrahimagić, rođeni Zeninčanin koji već duže vrijeme živi u Holandiji. Osim naše dijaspore koja je čest gost na arheološkim nalazištima u Visokom, veliki broj Slovenaca je oduševljen viđenim, a na ulazu u tunel Ravne smo zatekli i veću grupu Slovenaca iz Kopera, a među njima i gospođu Irinu Groboljšek koja se u Visoko vraća već nekoliko puta. – Oduševljena jesam, jer sam već nekoliko puta bila ovdje i svaki put se vraćam da pokažem svojim prijateljima o čemu se to radi. Najviše sam oduševljena tunelima i energijom koju je moguće osjetiti u njima, a jako je bitno i kako se osjećam prije i poslije ulaska u tunele, razlika se zaista osjeti. Moram reći i da sam sigurna da se ovdje nalazi mnogo toga i da se nalazi puno više nego što je nauka do sada priznala, a također vjerujem da ova dolina i tuneli ispod nje, kriju veliki broj tajni. – oduševljeno nam je kazala gospođa Groboljšek iz Kopera.

Zvanični početak nove arheološke sezone i Međunarodne radne akcije „MRAV 2013.“ je 2.juna, ali turisti u velikom broju već posjećuju nalazišta oko Visokog. Na lokacij tunela Ravne sreli smo i Namika Ruvića koji se bavi prodajom zanimljivih suvenira koje sam izrađuje. – Radi se o suvenirima, ali i proizvodima koji dolaze direktno iz Visokog. Moram priznati da je prodaja itekako pala i da je sve manji broj mušterija. Razlog je sigurno kriza u cijeloj Evropi, a to osjetim po kupcima koji su dolazili iz Španije i Italije, njih je sve manje, a sve manje i kupuju. Ipak, nešto se uvijek i proda, a kao najbolje kupce bih istakao našu dijasporu, kao i goste iz Slovenije, Austrije i Njemačke. – ističe Ruvić. U povratku sa Piramide Sunca smo sreli i dvije Visočanke, Lejla Sarač i Lejla Ismić su iz Visokog, a slobodno vrijeme koriste za šetnju do Piramide Sunca. – Lijepo vrijeme uvijek iskoristimo za odlazak u prirodu, a prilika je to i za laganu šetnju na Piramidu Sunca. Ljeti je izuzetno zanimljivo, jer su piramide prepune turista, a i svaki dan je moguće vidjeti neka nova otkrića, posebno na tunelu Ravne. – kazale su nam ove dvije Visočanke.

Dnevni Avaz

{joomplucat:918 limit=14|columns=4}

Proudly powered by WordPress