Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Josip Broz Tito, 4.maj 1980 – 4.maj 2013

titosahranaDanas se navršava 33 godine od kako je umro doživotni predsjednik SFR Jugoslavije i lider jugoslovenskih komunista Josip Broz Tito, koji je obilježio jednu istorijsku epohu na Balkanu.

Tito je umro 4. maja 1980. u Kliničko-bolničkom centru u Ljubljani, a njegovoj sahrani je prisustvovao 31 šef države, 22 premijera, četiri kralja, šest prinčeva i 11 predsjednika skupština, kao i državnici oba tadašnja vojna bloka.

Sahrani je prisustvovalo oko 700.000 ljudi, među kojima 209 državnih i partijskih delegacija iz 128 zemalja, što je bio najposjećeniji pogreb nekog državnika u 20. vijeku.

Svake godine, na godišnjicu Titove smrti, u Kuću cijveća u Beogradu u kojoj je sahranjen, dolaze poštovaoci, simpatizeri iz svih krajeva bivše Jugoslavije, a posljednjih godina njihov broj sve više raste.

Titu je bio jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih i predvodio oslobodilački pokret u Jugoslaviji u Drugom svjetskom ratu 1941-1945. godine.

Od tada pa do smrti bio je na čelu i države i Komunističke partije, a deset godina od njegove smrti počeo je raspad Jugoslavije na šest država, kroz krvave ratne sukobe.

Tito je bio kritikovan kao apsolutista, ali i hvaljen da je za vrijeme njegove vladavine vladao mir i blagostanje i da je uspješno balansirao između dva velika vojna bloka – zapadnog i Rusije.

Tito je rođen 7. maja 1892. godine, u zagorskom selu Kumrovec kao sedmo od 15 djece u porodici siromašnog seljaka Franje Broza, ali će kasnije kao dan njegovog rođenja da se slavi 25. maj Dam mladosti, kada se nosila štafeta.

Tito je bio bravar, a učestvovao je u štrajkovima i u nacionalnim manifestacijama protiv ugarskog hegemonizma, bio je zatvaran, a za vrijeme Prvog svjetskog rata poslat je na srpski front u uniformi Austrougarske, a potom u na ruski front,učestvova je u boljševičkim demonstracijama.

Tito se 1935. godine iz Moskve, gdje je radio u Kominterni pod pseudonimom Valter, vratio u Jugoslaviju, gdje je stao na čelo Komunističke partije i na čelo partizanskog pokreta protiv nacističke Njemačke sve do oslobođenja Jugoslavije.

Imao je buran revolucionarni put, a poznat je po “ne” Rusiji za vrijeme takozvane “Rezolucije Informbiroa” iz 1948. godine.

Tito je ostao kontroverzna ličnost zbog sumnji u njegov pravi identitet i pripadništvo masonima. Bivši lični doktor Josipa Broza Tita tvdi da je on zapravo bio mason, sin poljske grofice i jevrejskog veterinara.

Proudly powered by WordPress