Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Zaklonišče Prepeva ima novi singl “Hoću da živim

zaklonisce prepeva 2013Novogoričko – ljubljanska rokerska transverzala Zaklonišče Prepeva ovih dana u vatru šalje prvi singl sa novog albuma. Momci iz skloništa su se obradom pjesme “I Wanna Live”, koju su imenovali u “Hoću da živim”, poklonili kultnim njujorškim pankerima Ramonesima. 

U ovoj pjesmi još jednom potvrđuju, da im uprkos nedavnom izletu u akustične vode, prženje električne gitare još uvijek više nego leži. Pri tome, naravno nisu zaobišli ironiju, koja je jedan od njihovih zaštitnih znakova.  Uzimajući u obzir činjenicu da se većina članova grupe približava četrdesetoj, a jedan od njih je već prešao tu magičnu cifru, ovoga puta se žale nad  nadolazećim godinama, koje sve više pritiskaju na njihova pleća, sve teže se strpaju u kola i još teže izlaze iz njih, pod kapom skrivaju sve više sijedih, a u radnji ih već oslovljavaju sa “gospodine”. Ali optimizam ih još uvijek ne napušta, pošto u refrenu tvrde da se uprkos svojim godinama i dalje ne daju.

Navedeni singl je prva zakuska od budućih dvanaest, koje će Zaklonišče Prepeva ponuditi na svom novom albumu. U studiju Metelkova u Ljubljani se završava snimanje preostalih kompozicija, koje potpisuju Vanja Alič, Borja Bolčina, Staša Salaćanin, Mitja Marussig i Peter Baroš. U međuvremenu su se više nego uspješno okušali i bez struje, a akustično prerađene pjesme su premijerno predstavili na Orto festu u Ljubljani. Među njima je i protestna himna “Samo da prođe demokratija”, koja će i na novom albumu ostati u akustičnoj verziji.

https://www.youtube.com/watch?v=g7jFb3clQvk

Proudly powered by WordPress