Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Slijedimo primjer – Zabranimo u Visokom akšamluk kao takav

turkish alcoholU našoj postizbornoj teško objašnjivoj i teško shvatljivoj želji nove vlasti za mazohističkim dodvoravanjem i kmetovskom odnosu prema “majci Turskoj” slijedeći taj vazalski trend došli smo na ideju da predložimo za narednu sjednicu OV Visoko nekome od vijećnika da u formi vijećničke inicijative predloži “copy/paste” onoga što je danas usvojio turski parlament. Svjesni posljedica udara na trajne vrijednosti akšamluka kao takvog što je i esencija Visokog, pomoću kojeg se jedino i mogu svariti i trpiti sve političke gluposti koje izlaze iz zgrade Općine, ipak smo se odlučili za jedan ovakav prijedlog bez obzira na očekivani jak otpor sa mogućim fatalnim posljedicama. Zaluđeni i zaljubljeni u okupatora od prije samo stotinu godina unazad idemo i korak dalje. Kao prvu mjeru dosljednosti provedbe zakona po uzoru na “braću Turke” predlažemo javno rušenje kako Donjeg, tako i Gornjeg planinarskog doma te konfiskovanje svih alkoholnih pića iz Žute Grede, a ako bude vremena i ako budu uslovi dozvoljavali prijedloga smo da se i Stakleni grad dovede u neku drugu funkciju.

O kakvom zakonu se konkretno radi pročitajte u nastavku uz nadu da ćete podržati naš prijedlog kao pozitivan i progresivan.

Turski parlament usvojio je zakon o alkoholu koji podrazumijeva zabranu njegovog reklamiranja i veća ograničenja prodaje. Zakonom se zabranjue prodaja alkohola od 10 sati uveče do šest sati ujutru, kao i njegova prodaja na bilo kom mjestu u blizini džamija i obrazovnih ustanova. Proizvodjačima se zabranjuje da reklamiraju svoje brednove a televiziji nalaže da cenzuriše alkoholna pića zamagljivanjem slika.

Predviđene su i strožije kazne za vožnju u pijanom stanju.

Dok vlada tvrdi da zakon treba da zaštiti tursku omladinu od alkohola, sekularna opozicija optužuje vladajuću islamski orijentisanu stranku da postepeno uvodi islamsku politiku.

Da bi stupio na sangu, zakon mora da odobri predsjednik.

Proudly powered by WordPress