Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Da li se u odgovoru na vijećničko pitanje Mirnesa Fatića pokušava sakriti kome to Općina izdaje upotrebne dozvole i dozvole za građenje?

mirnes faticProteklih godina raznorazne koalicije i dobri privatni odnosi između samozvanih “neimara” i uposlenika u Općini Visoko napravili su nam od Visokog nedefinisanu arhitekturu i čudan smisao za izgradnju i izgled grada ili jednostavnije rečeno na Visoko je izvršen najbrutalniji urbicid. Projektovao je ko je šta htio, rušio bez dozvola i gradio bez dozvola ko je šta i kako htio. Nije postojao jedinstveni sistem i pravilo kako se dolazi do realizacije zacrtanih graditeljskih ambicija, ustvari formalno-pravno jeste, ali to je bilo samo da se zadovolji forma, dok su se stvarni dogovori realizovali drugačijim metodama. Zabilježeni su i slučajevi političkog revanšizma pa su neki objekti u koje je uložen značajan novac dugo vremena bili izvan predviđene funkcije i namjene, čak i danas mnogi od njih rade nelegalno. Uvijek je bilo interesantno oko te papirologije, ko radi, ko podnosi zahtjeve, ko je izvođač radova, ko nadzire sve to i ko izdaje upotrebne dozvole nakon izgradnje. Naravno, nije da tu ima zaljubljenika arhitekture i građevinarstva, i da oni to rade iz ljubavi. Tu se opet sve svodi na novac i tzv “kahvu”. Što je “kahva” jača to su i procedure izdavanja dozvola bivale brže.

U tom kontekstu kao jedno od interesantnijih vijećničkih pitanja pred 7.sjednicu OV Visoko koja se održava sutra, izdvojili smo i pitanje vijećnika BPS-a Mirnesa Fatića, a iz odgovora na njegovo postavljeno pitanje gdje ga upućuje da sam hoda po općinskim kancelarijama da sazna ko šta gradi po Visokom i kome su se izdavale dozvole, jasno možemo vidjeti da vuk mijenja ćud, a dlaku ne, kako to kaže i stara narodna poslovica. Očekivali smo osam godina poslije Muniba Alibegovića makar malo više političke pristojnosti i transparentnosti, pa kad neko iz zakonodavne vlasti zatraži da javnost zna kome Općina izdaje dozvole dobije i neki normalan odgovor, nasuprot pokušaja dezavuisanja kako vijećnika Fatića, tako i same javnosti. Ovakvim pristupom i jeftinim odgovorima na vijećnička pitanja otvara se mogućnost za sumnju i namjeru izvršne vlasti da pokušava sakriti neke svoje odluke iz sebi znanih razloga.

Vijećnik Mirnes Fatić postavio je vijećničko pitanje koje glasi: «Koliko je u IV kvartalu 2012.godine izdato građevinskih i upotrebnih dozvola na području općine Visoko

-fizičkim licima;

-pravnim licima;

te da se dostave imena kako fizičkih tako i pravnih lica i na kojim lokalitetima su izdate ove dozvole?»,

Nadležna služba je dala slijedeći odgovor:

U periodu od 01.10.2012. do 31.12.2012.godine, ova Služba je donijela:

– 12 rješenja – odobrenja za građenje fizičkim licima;

– 11 rješenja – odobrenja za građenje pravnim licima;

– 6 (šest) rješenja za upotrebu objekata fizičkim licima, i

– 7 (sedam) rješenja za upotrebu objekata pravnim licima.

Uvid u pojedinačna izdata rješenja – odobrenja vijećnici mogu dobiti u Službi za prostorno uređenje, imovinsko-pravne, geodetske, stambeno-komunalne poslove i zaštitu okoline.

                                                                                 

 

Proudly powered by WordPress