Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nova postava A-SDA: Zijad Breščić, Ferid Provalić, Mirzet Hindija, Džemail Silajdžić, Mufid Bečarević …

refik kurgasNakon što su na prošlim lokalnim izborima postali druga stranka po jačini u Visokom na osnovu dobijenih glasova birača i nakon što su se desila mnoga previranja u stranci, od istupanja svih vijećnika i formiranja “Kluba nezavisnih vijećnika”, zatim isključivanja iz stranke Refika Kurgaša, a zatim i uvođenje Povjereništva na čelu sa istim tim Refikom Kurgašem i povratka u staro jato vijećnice Minele Ahmić, došlo je vrijeme i za “Izvještajno izbornu Skupštinu” koja će biti održana večeras. Ranije smo objavili kako su iz SDA u redove A-SDA prešli Elvedin Šabanović i Eldin Ohran, a kako saznajemo to nije i konačan spisak imena i politički ranije prepoznatljivih javnih radnika koji su se okupili oko Refika Kurgaša koji je proteklih mjeseci intezivno radio na terenu i pripremao Izvještajno izbornu Skupštinu na kojoj se neće pojaviti kao kandidat za predsjednika stranke.

Kako saznajemo u “redizajniranoj” A-SDA uz veliki broj novih članova i mladih aktivista nalaze se bivši članovi SDA Zijad Breščić, nekadašnji vijećnik i potpredsjednik stranke, Ferid Provalić također nekadašnji vrijećnik i dobitnik Zlatnog ljiljana, te tri bivša vijećnika Stranke za BiH Mufid Bečarević, Džemail Silajdžić i Mirzet Hindija.

Prema nezvaničnim informacijama kojima raspolažemo Ferid Provalić, Elvedin Šabanović, Eldin Ohran, Mufid Bečarević i Džemail Silajdžić će činiti budući sastav Izvršnog odbora u kojem će biti i Refik Kurgaš i koji će brojati 15 članova. Zijad Breščić i Mirzet Hindija bi prema našim saznanjima trebali biti u komisiji za materijalno-finansijske poslove.

U svakom slučaju interesantna je ovo politička pojava i novi momenat koji će političku scenu učiniti ozbiljnijom i vjerovatno uticati da se slične stvari dese i u OO SDP-a i OO SBB-a Visoko. Skupština SBB-a je već trebala biti održana jer je prošlo 60 dana od dana kada je Džemal Kadić smijenjen sa mjesta predsjednika, visočki socijaldemokrati su zadnju skupštinu imali 2009 kada je na jesto predsjednika došao Faruk Salčinović na mandat od četiri godine što ističe ove godine. 

Konačno je bilo i vrijeme da se nešto počne dešavati, jer je proteklih osam mjeseci poprilično dosadno posmatrati “tika-taka” politiku OO SDA Visoko u kojoj apsolutno dominiraju kako u onome što rade za dobrobit Visokog, tako i u onome što čini nesagledivu štetu Visokom. Pravo je vrijeme za malo ozbiljnije opozicije suprotno dosadašnjem vazalskom odnosu spram onih koji su na vlast, a i Opći su izbori slijedeće godine.

Proudly powered by WordPress