Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Vlast u ZDK nije rješavala problem nezaposlenosti

cciRezultati monitoringa Centara civilnih inicijativa o radu Vlade i Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, generalno su negativni. U prva tri mjeseca 2013. nisu poduzimane konkretne mjere razvoja, a vlast nije adekvatno odgovorila na porast nezaposlenosti. Zbog toga, ocijenili su u CCI-u, prvi put je više registrovanih na birou nego zaposlenih.

Od 96 planiranih mjera, za periodu januar-mart 2013., Skupština ZDK planirala je 20, a realizovala 13 mjera. Ukupno su usvojeni jedan zakon, dva programa rada, četiri izvještaja, dvije informacije, jedna odluka i šest prihvaćenih informacija.

Skupština ZDK je u prvom kvartalu 2013. godine održala dvije sjednice na kojima je razmatrano 16 tačaka dnevnog reda. Vlada ZDK održala je 9 redovnih i jednu vanrednu sjednicu, na što su njeni članovi utrošili 50 sati i 40 minuta. Bez obzira na utrošeno vrijeme realizacija programa rada daleko je od planiranog, – kazao je konsultant za monitoring pri Centrima civilnih inicijativa, Rasim Džeko. Od 104 mjere planirane u programu rada, usvojeno je njih 70, odnosno 67 posto od planiranog broja.

On je dodao da je ZDK u 2013. godinu ušao sa deficitom od 16.300.000 KM i da stepen punjenja budžeta iznosi 70 procenata. Obaveze prema dobavljačima i izvođačima radova iznose 12.160.000 konvertibilnih maraka. Zabrinjavajućim je ocijenjeno i to da dug kantona po izvršnim presudama sa 14. martom iznosi preko 65 miliona, čemu treba dodati kamate, koje se, s krajem 2012. godine, procjenjuju na više od 46 miliona maraka.

RTV Zenica/Visoko.co.ba

Proudly powered by WordPress