Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Budžeti se tretiraju kao izborni plijen i služe primarno za finansiranje birokratije i prividnog socijalnog mira

konvertibilne marke bihCentri civilnih inicijativa (CCI) danas su u Sarajevu predstavili rezultate višemjesečne analize budžetskih politika i prakse na svim nivoima vlasti, zatim finansijske analize budžeta, od državnog do lokalnog nivoa, te promovirali internet stranicu budzetnarodu.ba sa svim ovim podacima predstavljenim nizom interaktivnih alata, saopćio je CCI.         

Kako se navodi, u BiH se godišnje potroši 11,7 milijardi KM javnog novca. Predstavnici CCI-a su naveli da se na plate i naknade zaposlenih u javom sektoru izdvoji se više od 29 posto ili 3,3 milijarde KM, za materijal i usluge potrebne za rad javnog sektora izdvoji se dodatnih 18 posto ili 2,1 milijardu, dok se za socijalna davanja izdvoji 37 posto ili 4,3 milijarde, te da je ostatak nedovoljan za elementarne javne usluge, jer se više od 84 posto budžeta potroši u startu na javni sektor i socijalna davanja.

“Od 10 KM budžetskih prihoda, devet KM su novci uzeti od građana po osnovu različitih poreza, doprinosa, taksi, kazni. Budžetski deficit i zaduživanje raste. Ukupan vanjski dug blizu je sedam milijardi KM, za čiju otplatu će trebati više od 20 godina. Zaduženost po glavi stanovnika iznosi minimalno 2.700 KM i stalno raste”, istakao je menadžer projekta Adis Arapović.         

CCi navodi i da je 55 posto utrošenog javnog novca na nivou BiH i 46 posto utrošenog javnog novca na nivou Republike Srpske (RS) dobilo negativno ili mišljenje s rezervom, te da je budžet FBiH u cjelini dobio negativno mišljenje revizora za 2011. godinu.         

“Procesi budžetiranja u BiH, na svim nivoima, gotovo u potpunosti su skriveni od očiju javnosti, nisu u funkciji rasta životnog standarda, krše se zakoni i procedure, revizorski izvještaji rijetko su pozitivni, neracionalan i neodgovoran odnos prema javnom novcu postaje pravilo”, kaže se u saopćenju. Prema riječima Arapovića, zbog ovakvog pristupa budžeti u BiH su neodrživi, ne mogu biti razvojni, tretiraju se kao izborni plijen i služe primarno za finansiranje birokratije i prividnog socijalnog mira.         

“Iz tog razloga zahtijevamo veću uključenost javnosti prilikom donošenja budžeta, redovne parlamentarne procedure, programsko budžetiranje i mjerenje učinka, odgovorno i racionalno trošenje budžetskih sredstava, uštede u javnom sektoru, adekvatno kažnjavanje rukovodilaca institucija koje dobiju negativno revizorsko mišljenje, adekvatne sankcije nakon negativnih revizorskih izvještaja, te otvorenost svih segmenata budžeta prema javnosti. Konačno, tražimo potpunu budžetsku odgovornost, jer su budžetske politike, a posebno praksa na kritično niskom nivou“, naglasio je Arapović.

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress