Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

U Zenici sutra okrugli sto o stanju u oblasti upravljanja čvrstim otpadom

zbrinjavanje-otpadaU Zenici će sutra biti održan okrugli stol o temi “Pregled trenutnog stanja i buduće potrebe u oblasti upravljanja čvrstim otpadom u Zeničko-dobojskom kantonu“.

Serijom okruglih stolova i radionica koji se širom FBiH organiziraju o temi trenutnog stanja u upravljanju čvrstim otpadom na kantonalnim nivoima, Federalno ministarstvo turizma i okoliša nastavlja kampanju podizanja javne svijesti o upravljanju otpadom pod nazivom “Čist okoliš-čista savjest“, koju podržava Švedska međunarodna korporativna agencija za razvoj SIDA i Svjetska banka. 

Skupu u Zenici će se obratiti pomoćnik federalne ministrice okoliša i turizma Mladen Raguž, koji će govoriti o aktivnostima Ministarstva na realizaciji Federalnog plana za upravljanje otpadom 2012- 2017. 

Predstavnici Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline u Zeničko-dobojskom kantonu govoriti će o napretku u oblasti upravljanja otpadom na području ovog kantona. 

Iako u ovom kantonu postoji regionalni centar za upravljanje otpadom, potrebno je obaviti još mnogo posla kako bi se upravljanje otpadom dovelo na zadovoljavajući nivo. 

Predstavnici Regionalne deponije “Mošćanica“ upoznati će učesnike s postojećom infrastrukturom za prikupljanje komunalnog otpada i planom razvoja sanitarnog centra za upravljanje otpadom “Mošćanica“ te o potrebama za poboljšanje stanja upravljanja otpadom na nivou ZDK-a. 

Kako je saopćeno iz agencije Boram, U Federaciji BiH svaki stanovnik dnevno proizvede oko 1 kg komunalnog otpada, što je oko 735.051 tona otpada godišnje. 

-Količina otpada koju stvaramo u stalnom je porastu, te samim tim prisutniji je i problem njegovog adekvatnog odlaganja – navedeno je u saopćenju. 

U BiH u porastu je broj organizacija i inicijativa na poboljšanju sistema upravljanja čvrstim otpadom. 

Proudly powered by WordPress