Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Molba za prosvjetne radnike općine Visoko koji rade na određeno vrijeme

konkursNa naš zvanični email stiglo je jedno pismo koje je osim nama upućeno i nadležnima u Općini Visoko, kako onima iz zakonodavne, tako i onima iz izvršne vlasti. Pismo je napisano kao molba prosvjetnih radnika općine Visoko.

Predmet: Molba za prosvjetne radnike općine Visoko koji rade na određeno vrijeme, a u svrhu oslobađanja takse na ovjeru dokumenata za konkurse-posao.

Želio bih samo da vas zamolim, a u pitanju je veliki broj mladih prosvjetnih radnika koji iz godine u godinu rade na određeno vrijeme 1. sept.-15.aug. (a opet samo rijetki imaju puno radno vrijeme), da ako je ikako moguće da ovjeravamo dokumente za konkurse-posao bez plaćanja takse. Naime svake godine naši konkursi budu od otprilike polovine jula do polovine augusta i zbog toga potrošimo mnogo novca, jer svi mi šaljemo po više desetina konkursa, a svaki konkurs u prosjeku ima oko 20 listova (jer se sve boduje po novim pravilima ZDK…). Od 15. augusta svi mi mladi prosvjetari idemo na BIRO jer nam je istekao ugovor o radu, ali nam tada već konkursi prođu. Na kraju kakav je rezultat, mnogi su poslali manje konkursa nego što bi inače i time smanjili svoju šansu da dobiju bilo kakav posao, potrošili su ogromnu svotu novca (cirka 500-800 KM), a opet idu na BIRO, gdje će većina njih vjerovatno i ostati. Zbog toga vas molim iz obostrane koristi i naše dobro, mi bi to znali cijeniti, jer ako budemo mogli ovjeravati konkurse za posao besplatno, više ćemo ih slati i veće su nam šanse da se zaposlimo i u drugim gradovima mimo naše općine, što bi svakako smanjilo broj visokoobrazovanih ljudi na BIRO-u.

Ja bih predložio jednostavno da ovo besplatno ovjeravanje stupi na snagu recimo od 15. juna (da se ne bi stvarale gužve…), uz obavezni dokaz o radu na određeno radno vrijeme do 15. augusta i samo za osobe sa prebivališta općine Visoko, jer druge općine to regulišu na svoj način olakšavajući opet svojim ljudima.

(Ime autora pisma upućenog Općini Visoko poznato Redakciji)

Proudly powered by WordPress