Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Budžetski džemat u akciji spašavanja NK Bosna

visionZa otprilike 47 dana počinje takmičenje u nogometnoj Drugoj ligi centar. To je liga u kojoj se sramno i poniženo nalazimo već drugi put u zadnje tri godine. Sport je samo jedan od pokazatelja stanja u kojem se Visoko nalazi trenutno, a Visoko je u očajnom stanju. Sve više je nezadovoljnih, a sa najnovijim i aktuelnim otpuštanjima iz Preventa i najavama novih otpuštanja uz 7.000 zvanično nezaposlenih slika očaja postaje još potpunija. Prodavači lažne nade, samoprozvani vizionari, politički diletanti koji greškom biračkog tijela postadoše raspoređivači izbornog plijena zvanog budžet lošim PR-om pokušavaju da zaštite svoj budžetski džemat i sve njegove benificije. U tom ozračju potpuno licemjerno zvuči i izgleda sazivanje nekakvog sastanka sa istim scenarijem kao i svih prethodnih godina kada vlast ne zna iznaći rješenje i pribjegne metodi pozivanja “privrednika” da kao pomognu NK Bosni.

Ako za ovih devet mjeseci sad i sasvim jasno i izvjesno vidimo šta nas čeka do 201.6 godine, a to je apsolutizam, trezorsko poslovanje, autokratija, despotizam i slični oblici upravljanje društvom, onda to treba da bude dosljedno i do kraja provedeno kako treba. U tom slučaju i takvoj postavci stvari kada vlast želi da se pita za sve i da ima apsolutnu vlast i dominaciju nad izbornim plijenom zvanim budžet, onda pored tih preuzetih prava ista ta vlast treba da preuzme i obaveze. Ukoliko neko želi da se u Visokom ponaša kao kadija, pa da o svemu sudi i daje svoje najopštije mišljenje koliko god ono bilo bezvezno i antivisočko i pri tome se poziva na legitimitet dobijen na izborima, onda isti taj kadija treba da preuzme odgovornost kada treba nešto i dati za Visoko. Ne treba Bosni sadaka na kojoj inače funkcioniše kompletno visočko društvo. Bosni treba rješenje, nije rješenje pozivati nekakve privrednike i da bi oni sada kao nešto izdvajali svoja lična sredstva da bi se kao Bosni pomoglo. Koji je na kraju krajeva interes bilo kojeg privrednika da pomogne Bosni? Ne treba se lagati o nekakvoj ljubavi, pozivanjem na istoriju, ponos grada i ostale izlizane fraze. To ne postoji i dokaz tome su tribine iz prošle sezone u prosjeku sa 50 gledalaca. Stara narodna poslovica kažem, “daj, da ti dam”. Šta Općina nudi onima od kojih traži da daju vlastiti novac za klub u trećem rangu takmičenja gdje objektivno ne postoji nikakav marketinški interes? Posebno šta Općina nudi ako privrednik nije simpatizer vladajuće stranke u situaciji kada se oni maćehinski ponašaju i prema svojim članovima.

Bosna je udruženje građana čiji je osnivač Općina. Rješenje za Bosnu kako NK tako i RK treba tražiti unutar onih realnih 8,5 miliona KM koji se zovu “našim budžetom” od kojeg mi porezni obveznici oko 37% istog izdvajamo za dobre i redovne plate uposlenika Općine. Izvršna vlast Općine uz odobrenje zakonodavne vlasti koja se zove Općinsko vijeće treba da iznađe pametno rješenje potpuno suprotno infantilnom prijedlogu nekakve Komisije za sport koja je predvidjela za NK Bosna 16.000KM za cijelu sezonu???? Htjeli ste vlast, dobili ste vlast, miljenici ste budžeta, nađite rješenje, ako ne znate trebate nam to reći. Zašto ne smanjiti plate onih koji su stranački tu gdje jesu u ime sporta? Zašto oni koje imamo u višim instancama vlasti, a čija su usta puna visočkih interesa ne bi se odrekli dijela svojih honorara u ime visočkog sporta? Zašto konačno javno ne priznati da u Visokom u obliku u kakvom sad postoji RTV Visoko ne treba više ovoj zajednici, jer nema nikakve svrhe, a troši 160.000 KM godišnje iz budžeta? Zašto ta sredstva ne usmjeriti u sport, jer su tamo korisnija od 12 minuta dnevnog vlastitog programa u medijskoj kući gdje radnici već jedan po jedan tuže jedino javno preduzeće na kantonu u 100% vlasništvu Općine, a koje svakako služi kao PR produkcija onoga ko je na vlasti? Čast čestitim ljudima koji tamo rade i brane dostojanstvo profesije, a ima ih sve manje, ali porezni obveznici ne treba da plaćaju stranački zaposlene idiote u tom javnom preduzeću koji nigdje osim tu i ne bi mogli raditi i provaljivati se svojim neznanjem. Korisniji su za Visoko i NK i RK Bosna od “Sjećanja”, “TV stranica”, “Aktuelnosti” i radijskog programa do 15.00 sati, godina je 2013., mnoge su se okolnosti promijenile u odnosu na 1995. Ovo je samo jedan od primjera, ima ih još desetine u našem budžetu koji se nikad lošije nije punio i koji nikad otmjenije nisu trošili samoprozvani ekonomski stručnjaci koji su zaista stručnjaci, ali u pretvaranju poreznog/našeg u svoje/privatno.

U konačnici bilo bi idealno da se pojavi nekoliko “privrednika” na tom sastanku i iz sebi znanih razloga ulože u NK Bosna cca. 200.000 KM za narednu sezonu i ekspresni povratak u Prvu ligu. Ali do toga neće doći, jer svakako se već mogu čuti sve glasniji komentari “neka im pomognu oni privrednici koje su po Turskoj vodali”, a znamo da je u tim ekskurzijama najmanje bilo privrednika, a najviše političkih parazita. Dakle, to se neće desiti, praksa pokazuje da je i do sada Bosna funkcionisala zahvaljući neobjašnjivom ludilu i entuzijazmu nekolicine članova bivše Uprave kluba koji su pozajmljivajući novac održavali klub u kakvom-takvom životu. Stvar je vrlo jednostavna, nogomet i rukomet i ono gdje su sad je sramota i nesposobnost aktuelne vlasti, isto kao što je za pohvalu ambulanta u Moštru, to se dešava u njihovom mandatu i htjeli oni to ili ne, to će zauvijek obilježiti njihovu eru upravljanja u Visokom. Šta god da urade i kakvo god rješenje ponude bit će breme koje će nositi sa sobom i kada nestanu sa političke scene kao i njihovi predhodnici. To je nešto što neće moći da izbrišu iz svojih referenci baš onako kao što se ne može izbrisati načelnikovanje Muniba Alibegovića pod istim stranačkim bojama čiju tradiciju i ideju baštine na neki svoj način.

Proudly powered by WordPress