Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Zekija Omerbegović odlazi sa mjesta predsjednice Općinske izborne komisije

zekija omerbegovic1Zekija Omerbegović više neće biti predsjednica OIK-a (Općinska izborna komisija). Ova informacija se pojavila na Kolegiju OV Visoko kao – Prijedlog odluke o razrješenju predsjednika Općinske izborne komisije Visoko. Iako je prije tri godine bilo dosta političkih prepucavanja upravo preko OIK-a, a sve vezano za izborne rezultate posebno one sa lokalnih izbora iz 2008. godine, kao i posljednjih Općih izbora iz 2010. godine, ovaj prijedlog ipak nema nikakve veze sa ova dva slučaja. 

Naime članovi OIK-a i predsjednik se biraju konkursom i na mandat od sedam godina. Gospođi Omerbegović ove godine ističe mandat i u redovnoj proceduri od zakonodavne vlasti do CIK-a ona će biti razriješena iste. Mnogo se 2008. godine špekulisalo i pričalo o famoznoj i teško ponovljivoj pobjedi Muniba Alibegovića sa preko 9.500 dobijenih glasova, a nerijetko su se u medijskim istupima javljali i oni koji su bacali sumnju na tu ubjedljivu pobjedu dovodeći u pitanje ulogu OIK-a u svemu tome. Samo dvije godine kasnije pritisci na OIK su se nastavili i čak se dosta o tome diskutovalo u tadašnjem OV Visoko i postavljalo se pitanje legalnosti OIK-a te tražila smjena Zekije Omerbegović, međutim želje lokalnih političara su jedno, a pravila CIK-a nešto sasvim drugo.

Zašto je važna uloga predsjednika OIK-a?

Iz prostog razloga jer su poznati slučajevi iz susjednih općina kada se dešavalo da lokalni moćnici uz odobrenje prvog čovjeka zaduženog za regularnost glasanja imaju pristup prebrojanim glasačkim listićima, nakon čega su zabilježeni slučajevi prijavljivanja CIK-u iz razloga pokušaja naknadnog ispisivanja listića i namještanja stvarnih rezultata glasanja. Na Općim izborima 2010. godine nakon pritisaka na predsjednicu OIK-a u Visokom došlo je do ponovnog prebrojavanja glasova sa nekih biračkih mjesta nakon čega je zaista utvrđeno da su neki kandidati bili oštećeni i kasnije su se čak i našli u kantonalnoj vlasti.

Naravno da je mjesto predsjednika OIK-a od izuzetne važnosti za poštene i regularne izbore i bit će veoma interesantno ko će se sve prijaviti na konkurs koji će uslijediti. OIK treba da zadovoljava i nacionalnu strukturu, a ubrzo i ostalim članovima sadašnjeg saziva ističe sedmogodišnji mandat. Politika je u Visokom izuzetno profitabilna djelatnost i trgovački brend, tako da ne sumnjamo da je svim ozbiljnijim strankama u interesu da imaju svoje ljude na ovim pozicijama, pa ko zna, ako im se posreći možda neko i sruši Munibov za sada nedostižni rekord po broju osvojenih glasova uz malu pomoć stranačkih prijatelja bliskih OIK-u.

Proudly powered by WordPress