Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Manjerka On The Road

manjerkaPoštovani članovi, aktivisti, simpatizeri i korisnici manjerke, ovim putem želim da Vas obavijestim da će manjerka dana 31.07.2013. godine biti postavljena na SPC-Bara u D. Moštru.

Koristim priliku i da Vas obvijestim da će se povodom gostovanja manjerke u D. Moštru prisutnima obratiti istaknuti organizatori ovogodišnjeg gostovanja manjerke u D. Moštru, koji će Vas kao i na predhodnim ovogodišnjim gostovanjima manjerke uputiti da smo-Bošnjaci, da nam je jezik-Bosanski i da nam je vjera-islam, te nas zamoliti da se upravo ovako identifikujemo na predstojećem popisu, jer je to od izuzetnog značaja za našu opstojnost na ovim prostorima.

Usput da obavijestim da je manjerka ove godine pored zloupotrebe većine džamijskih harema u kojima je gostovala, zloupotrijebila i tradicionalno dovište u Karićima, pa je džematlijama pripremila i poslala iftarsku i sehursku sofru.

Nakon upute o izjašnjavanju na predstojećem popisu i obavještenja o hodanju manjerke po našim dovištima i džamijskim haremima, ovogodišnji organizatori gostovanja manjerke će Moštrane, a i sve druge koji budu prisutni uz kahvu i čajne kolutiće, a nakon neizostavnog ovogodišnjeg specijaliteta manjereke „Kalje“, podsjetiti na sve ono što su im obećali prilikom prošlogodišnjeg gostovanja manjerke.

Pa će im u tom pravcu organizatori kazati da od prošle godine nije ništa konkretno uređeno, a da je za sve kriva „stara postava na čelu sa Vašim komšijom Munibom Alibegovićem“, koji je ostavio „velike dubioze u budžetu“, koje nije još potvrdio niti jedan neovisan revizorski izvještaj, pa da se i ta dilema konačno otkloni, niti je, koliko nam je poznato isti ikada rađen, tako da je trenutno prevashodni cilj organizatora hodanja manjerke da se saniraju negativne posljedice rada Vašeg komšije, koje nikada zvanično nisu dokazane, a kojeg smo i mi podržavali tokom čitavog mandata, dok smo za to imali interes, i dok nismo odlučili da se malo redizajniramo, a sve u cilju da nam „svima“ bude bolje, a to bolje nismo mogli nikako ostvariti sa starom gardom. 

Pored navedenih aktivnosti organizatori će okupljenim Moštranima i drugim kazati da su neposredno prije gostovanja ovogodišnje manjerke u Moštru usvojili nove Smjernice za reformu Javnog sektora i da prema ciljevima zacrtanim u tim smjernicama planiranim da svim sportsko-rekreativnim terenima upravlja JU Mladost, a samim tim i našom Barom, što bi u budućnosti značilo da, ako dođe do realizacije ovih smjernica Moštrani bi mogli početi plaćati usluge korištenja SPC Bara, također, da su uz smjernice kojima planiraju ovladati izgrađenim sportskim terenima, usvojili i nezakonitu odluku o seoskim vodovodima, a sve to samo sa jednim ciljem, stavljanja  izgrađenih vodovoda pod upravljanje JKP „Visočica“ i na taj način neopravdano crpljenje dodatnih novčanih sredstva sa leđa građana.

Dalje, Moštrani će biti upoznati da se nije ništa uradilo na unapređenju poljoprivredne proizvodnje, da je broj nezaposlenih povećan, i da se iz dana u dan povećava, da je ova vlast  Moštranima kao niti jedna dosad obezbjedila savremenu ambulatnu sa kojom će usluge u ovom segmentu života Moštrana biti bolje, da će Moštrani do ambulante i škole oni i njihova djeca nastaviti prolaziti pored kafića u kojima se toči alkohol, različitih kockarnica i aparata za kocku i sl., da općinska vlast nije nadležna da gradi škole i obezbijeđuje ogrijev za iste, kao da tu idu neka druga djeca, a ne naša, za koja eto mi nismo nadležni po zakonu. Zatim će se Moštrani podsjetiti da su im organizatori gostovanja manjerke gotovo na početku školske godine uskratili jedan dio participacije za prijevoz njihove, a i druge djece sa naše općine, pa sve do famoznog urbanističkog i regulacionog plana Hanovi, njegove realizacije odnosno nerealizacije, te svih drugih obećanih, a ne ispunjenih obećanja koja su davana uz manjerke, mevlude i druge bosanske sohbete.

Da zaključimo, ovogodišnji organizatori gostovanja manjerke nastavit će raditi na svim zacrtanim reformatorskim ciljevima kako bi svim građanima omogućili život dostojnog čovjeka, a ne da se još hranimo iz manjerki i u javnim kuhinjama.

Organizatori manjerke će Visokom vratiti stari sjaj i pored nastojanja svih onih koji nas neopravdano mrze i ne žele našoj čaršiji dobro, uprkos svih onih koji razmišljaju svojom glavom i koji našim podanicima otvaraju oči da smo u neviđenoj dubiozi.

Organizatori manjerke u budućnosti će dati sve od sebe da onima koji razmišljaju svojom glavom, ne dozvole  da njihovim podanicima i glasačkoj mašineriji otvore oči, kako bi vidjeli svu njihovu nespremnost i neznanje za breme vođenja države koje su preuzeli na svoja krhka pleća, koja za to nisu spremna, a što je već sada jasno i svima, pa i njima samim. Ali povratka nema jer nije mati Muju klela što se kocko, nego što se vadio. Idemo do kraja, pa „kome opanci tome i obojci“.

Napominjemo da u svim planovima za prosperitet naše čaršije organizatori uživaju svesrdnu podršku braće iz Turske, baš kao što su pomogli i da se organizuje ovo i druga gostovanja manjerke na našoj općini.

Do idućeg gostovanja manjerke, ako preživimo puno zdravlja i sreće.

(Autor teksta: G.L)

Proudly powered by WordPress