Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Kulminacija na Jehovači sa sudskim epilogom

jehovaca 8Jedan u nizu problema koji imaju naši vlastodržci je i taj da misle du su najpamteniji. To njihovo pogrešno ubjeđenje ih sprečava da realno sagledaju ono o čemu ih drugi upozoravaju, koji jednako, ako ne i više vole ovu čaršiju i cijelu našu općinu od njih samih.

Neće vlastodršci iz samo njima poznatih razloga da  prihvate pozitivnu kritiku koja ima samo za cilj bolji i uređeniji život u našoj lokalnoj zajednici. Najbolji primjer za navedeno je famozna „Jehovača“ koja je aktuelna posljednih nekoliko mjeseci, o kojoj smo zaista jedini od početka pravovremeno i objektivno informisali javnost i to samo s ciljem kvalitetnog rješavanja tog problema.

Ukazivali smo da način rješavanja pitanja Jehovače kao alternativnog pravca, ne ide u dobrom smjeru, da se od samog početka na ovom problemu lome politička koplja, a da je suštinsko traženje kvalitetnog rješenja za sve građane  u drugom planu.

Sva naša upozorenja i ukazivanja na pogrešne korake koji ne vode do rješavanja pitanja Jehovače, nailazila su na negodovanje kako lokalnih podanika koji slijepo slušaju vlast iz samo njima poznatih razloga, tako i negodovanja samih vlastodržaca koji nažalost žive u ubjeđenju da svako ko razmišlja na drugačiji način u odnosu na njih, njih mrzi, što apsolutno nije tačno, iako su i oni sami bili svjesni, a i danas su i više svjesni da smo u bili pravu.

Naša pisanja i ukazivanja na probleme imaju samo jedan cilj, a to je da se zajednički dođe do najoptimalnijeg rješenja, kako bi se izbjegle one najgore situacije, do kojih je na žalost svih došlo u proteklim danima

Naime, građani MZ Seoča i MZ B.Mahala odlučili su se na blokadu alternativnog puta Jehovače, kao još jedino preostalo sredstvo, kako bi zaštitili svoja prava i prije svega svoj život. Šteta koju su pretrpjeli građani koji žive neposredno uz famozni put zvani Jehovača su nemjerljive. Prema sadašnjem stanju na terenu uništena je gotovo kompletna proljetna sjetva, zatim vočnjaci i na kraju stambeni objekti koji su preko noći postali sivi od prašine, i sa vanjske i sa unutrašnje strane.

Da stvar bude gora i pored evidento izraženog problema vlastodršci putem lokanih podanika pokušavaju da ljude koji su direktno ugroženi odvijanjem saobraćaja ovim seoskim putem, odvrate od nastavka blokade puta i još su uspjeli u tome.

To nam samo govori da se naši vlastodršci ne interesuju za građane, njima je samo bitno da se mir uspostavi bez obzira na posljedice koje trpe građani i bez nuđenja pravog rješanja. Također, na ovom primjeru Jehovače se vidi i nejedinstvo svih drugih građana koji nisu javno pružili podršku stanovnicima B.Mahale i Seoče, iako svi snose negativne konsekvence nerješavanja ovog problema. Što se direktno osjeti kroz porodični budžet, a o čemu smo opet konkretnije govorili u prethodnim pisanjima vezanim za ovaj problem.

Prema nezvaničnim informacijam do kojih smo došli, građani će svoju zaštitu potražiti i kod nadležnih inspekcija od kojih možda i neće imati neke koristi jer su to uglavnom u većini slučajeva političke inspekcije koje će gledati da se sve to smiri i riješi na obostrano zadovoljstvo, ali i kod nadležnih sudova putem kojih će pokušati da namire evidento nastalu materijalnu štetu, a kako doznajemo u tom pravcu su i preduzeti određeni koraci.

Nije isključeno da led ponovo poćne pucati po najtanjem, te da se građanima koji su blokirali alternativni put za sve to ne ispostavi faktura u vidu prekršajnih naloga od strane narodne milicije pardon policije.  

(Autor teksta: G.L)

Proudly powered by WordPress