Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Odgođeni protesti poljoprivrednika za naredni ponedjeljak

protesti poljoprivrednikaProtesti poljoprivrednih proizvođača, najavljeni za danas ispred sjedišta Vlade Zeničko dobojskog kantona u Zenici, prolongirani su za naredni ponedjeljak, 9. septembra, potvrdio je Sedin Biogradlija, potpredsjednik kantonalnog udruženja poljoprivrednika.
Biogradlija je istakao, da je u toku aktivnost potpisivanja peticije, čiji je cilj da resorno kantonalno ministarstvo pristupi isplati 1 milion konvertibilnih maraka po programu uređenja poljoprivrednog zemljišta.

“Akcijom potpisivanja peticije pokrit ćemo cijelo područje Kantona od Olova do Doboj-juga, a u dogovoru sa predsjednicima općinskih udruženja odlučili smo da protest prolongiramo za ponedjeljak u 10 sati, ukazao je Biogradlija.

Poljoprivrednicima u ZDK se po osnovu raznih vrsta poticaja duguje i 100 hiljada maraka iz prošle godine, pri čemu za ovu godinu od strane Ministarstva poljoprivrede još nije donesen program utroška sredstava.

FBiH: Poticaji za poljoprivredu biće isplaćeni do kraja septembra

Vlada Federacije BiH juče je razmatrala Informaciju o zahtjevu federalnog Saveza poljoprivrednih udruženja za isplatu dugovanja po osnovu poticaja.
Na osnovu informacije Federalnog ministarstva finansija, ove godine isplaćena su 22 miliona konvertibilnih maraka poticaja za 2012. godinu, te još 19.479.000 KM poticaja iz Programa za 2013. godinu. Utvrđeno je da postoji dug prema poljoprivrednim proizvođačima od 5 miliona 876.000 konvertibilnih maraka i on je unesen u Trezor. Po dinamičkom planu Federalnog ministarstva, ta isplata će biti u trećoj dekadi ovog mjeseca.Očekujući da će u tom terminu priliv u budžet biti veći, Vlada Federacije prihvatila je mišljenje Ministarstva finansija da će isplaćeni poticaji biti veći od postojeće obaveze. 

RTV Zenica/Visoko.co.ba

Proudly powered by WordPress