Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ispravka pogrešnih činjenica

mirsad isakovicMolim vas da u skladu sa profesionalnim načelima novinarstva objavite ispravku činjenica navedenih na vašem portalu, a preuzetih iz priloga novinarke Gordane Ristović-Muslija, a objavljenog u drugom Dnevniku FTV-a od  22.09.2013. godine.

U vezi sa pomenutim prilogom želim da ispravite sljedeće činjenice:

– Zahtjev za isplatu naknade sam uputio u skladu sa članom 11. Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije BiH.

– Povod za upućivanje zahtjeva je bio što trenutno nemam zasnovan radni odnos nigdje i bio sam do imenovanja na mjesto Ministra finansija ZDK zaposlen na univerzitetu u Travniku po ugovoru o djelu, a ne u stalnom radnom odnosu.

– U prilogu je pomenuta i činjenica da primamo bruto naknade u iznosu od 4700-4900 KM, ali u stvarnosti naknada koju bih ja trebao primiti je u neto iznosu od 2400 KM, a ostatak se uplaćuje u fond za penziono i zdravstveno osiguranje. Posebno naglašavama da po tom osnovu nisam primio nijednu naknadu, jer sam do 21.08.2013. godine bio još uvijek zaposlenik Ministarstva finansija ZDK.

– U skladu sa politikom SBB BiH od svoje neto plate sam redovno stipendirao jednog studenta, a da ne naglašavam da su se pojedini visoko rangirani članovi SBB BiH odrekli svoje plate u cjelosti u ime pomoći određenim kategorijama u BiH.

Na kraju želim naglasiti da u svoje ime i u ime stranke SBB BiH apsolutno podržavam reakcije građana na pomenuti prilog i zaista je u određenom smislu nemoralno da dužnosnici koji više ne obavljaju svoje funkcije po tom osnovu i dalje primaju novčane naknade.

SBB BiH će zasigurno biti inicijator promjene ovog zakona koji datira već duže vrijeme i za čije usvajanje su isključivo odgovorne stranke koje su i tada i sada u vlasti. Treba naglasiti da po tom osnovu naknade primaju več duži vremenski period bivši ministar sigurnosti Sadik Ahmetović (SDA), bivši federalni ministri, bivši premijeri i pojedini bivši načelnici opština/općina.

Mr. Mirsad Isaković

Proudly powered by WordPress