Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Održan seminar NTC sistema učenja za vaspitače i predavanje dr. Ranka Rajevića

NTC

Javna ustanova za predškolski odgoj i obrazovanje Visoko u saradnji sa Prevent grupacijom i Fondacijom Hastor danas je u Velikoj sali Općine Visoko upriličila seminar o NTC sistemu učenja (NTC – Nikola Tesla Centar) na kojem je glavnu riječ vodio dr. Ranko Rajević, koji je mnogobrojnim prisutnim roditeljima i vaspitačima objasnio kakve im to prednosti donosi NTC sistem učenja koji uz pomoć savremene medicine pokušava da unaprijedi pedagogiju.
Na samom početku izlaganja dr. Rajević kazao je kako je NTC sistem učenja je specijalizovani edukativni program, namijenjen za rad sa djecom predškolskog i školskog uzrasta. Osnovni cilj programa je podsticanje intelektualnog razvoja djece– podsticanje misaone aktivnosti djeteta, razvoj kreativnih sposobnosti, funkcionalnog znanja i stvaralačkog mišljenja; kao i zaštita i usmjerenje darovitosti.  NTC sistem učenja razvijen je uz primjenu saznanja iz oblasti neurofiziologije i ima za cilj da potpomogne i održi razvoj bioloških potencijala djeteta.
Kao osnovne probleme koje NTC sistem učenja pokušava da nadvlada dr. Rajević je naveo manjak medicinskih noviteta, koji se u drugim državama primjenjuju odmah po otkrivanju samih noviteta, dok u naše krajeve, koji po tom pitanju zaostaju mnogo za Evropom, ti noviteti dolaze sa zakašnjenjem od čak jedne decenije, pa i više u nekim slučajevima.
Također, osnovni problem je zastarjeli sistem učenja djece koji je u današnje vrijeme nedovoljan i ispod prosjeka evropskih zemalja, pa zbog toga dolazi do mnogih poremećaja u razvoju djece kao što su poremećaju pravilnog govora, usmjeravanja pažnje, čitanja i drugih sličnih stvari, koje direktno utiču na fizički i psihički razvoj kako same djece, tako i našeg društva. Kao primjer, dr. Rajević je naveo da je upotrebno znanje djece, koje je na veoma niskom nivou u našim krajevima, direktno vezano za bruto nacionalni dohodak naše zemlje, zbog čega je Evropa zabrinuta već dugi niz godina, a zbog čega bi i mi trebali polahko da uvodimo nove programe obrazovanja i edukacije.
Na kraju, JU za predškolski odgoj i obrazovanje te Prevent grupacija i Fondacija Hastor, najavili su i dalju saradnju na razvoju i implementaciji ovakvih programa, te na širenju informacija i organizovanju ovakvih seminara koji bi roditeljima i vaspitačima trebali da ponude adekvatne i pravovremene upute kako da pravilno odgoje svoje mališane.

 

{joomplucat:1099 limit=5|columns=4}

Proudly powered by WordPress