Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Children MESS u Visokom – sutra predstava u Gradskom kinu

conferoOvogodišnji MESS predstavlja 25 predstava iz 18 zemalja, a ugošćuje oko 200 umjetnika i umjetnica. Centralna tema Festivala ove godine je mogućnost ostvarenja sreće u modernom svijetu, a umjetnici i umjetnice će se kroz predstave služiti najrazličitijim teatarskim tehnikama u problematiziranju ove i slične tematike. Prethodno navedena tema ovogodišnjeg festivala MESS, osvajanje sreće, je intonirana istoimenom predstavom u režiji Harisa Pašovića u koprodukciji pet država, kojom je sinoć zvanično i otvoreno 53. izdanje Festivala MESS. Ovo je prvi put u historiji Festivala da je otvoren ambijentalnom predstavom i to u Mostaru, ispod Starog mosta.

Podsjećajući da su gosti MESS-a uvijek fascinirani mladom publikom koju ovaj festival privlači, Dino Mustafić, direktor festivala, je naglasio da je to dokaz da su festivali međunarodnog karaktera značajan segment sveukupnog obrazovanja mladih ljudi. Ove godine očekujemo dinamičan, zanimljiv i kvalitetan festival koji će ljubiteljima teatra u 4 bh. grada predstaviti aktuelna dešavanja na evropskoj i svjetskoj teatarskoj sceni.

Udruženje mladih ljubitelja scenskih umjetnosti Confero, kao što je već poznato javnosti, će ugostiti teatarsku grupu Teatro de Ocasión iz Chilea u okviru internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Predstava, koja će u ponedjeljak 30. septembra, biti gost u gradskom kinu ‘Visoko’, naziva ‘Una mananita parti’ / ‘Otišla sam jednog jutra’, je sklop muzike, pjesme, zvuka gitare, klarineta i udaraljki, te zvučnih efekta, što čini ovakvu predstavu posve intimnim i očaravajućim iskustvom za najmlađe.

“Ana odlučuje krenuti na put. U tome joj pomaže Gaspar, a društvo pravi Oliver. Na svom putu otkriva čega sve ima u prirodi – sunca, cvijeća, leptirića, i mnogo različitih mjesta. Vidimo Anu kako na selu muze kravu, kako na džinovskoj ptici leti kroz pustinju, kako roni među mjehurićima, te istražuje džunglu. Na ovaj magični put je ponijela odjeću, kante, lijevke i konopce.”

Cilj visočke teatarske grupe Confero,koja je zaslužna za dolazak ovog Festivala i u naš grad, je uključivanje najmlađih u stvaranje umjetnosti i kulture.

Udruženje Confero se zahvaljuje firmama Biofit i Vispak na donacijama za pomoć pri organizaciji.

Proudly powered by WordPress