Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Hidajet Trako na slobodi, predložena zabrana obavljanja funkcije

hidajet trakoPripadnici SIPA-e sinoć su u okviru akcije Lutka uhapsili Hidajeta Traku, pomoćnika federalnog ministra pravde za izvršenje krivičnih sankcija, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. Trako je osumnjičen za krivično djelo ometanja rada pravosuđa.

Hidajet Trako, pomoćnik federalnog ministra pravde, jučer je ujutro naredio upravniku Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo da zaštićenog svjedoka protiv Nasera Keljmendija i Darka Eleza iz Sarajeva prebaci u Zenicu. Nakon što je ustanovljeno da je prebacivanje svjedoka obavljeno bez znanja i saglasnosti Tužiteljstva BiH, Suda BiH, te Ureda za zaštitu svjedoka, SIPA je sinoć uhapsila Traku.

SIPA-ina službenica Kristina Jozić kazala je kako je osoba lišena slobode privedena u službene prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu u Istočnom Sarajevu, gdje je nakon izvršene kriminalističke obrade uz izvještaj o počinjenom djelu i izvršiocima predana Tužiteljstvu BiH.

“Ova osoba je osumnjičena da je izvršila nedozvoljen premještaj zaštičenog svjedoka iz vrlo ozbiljnog predmeta organiziranog kriminala na kojem radi Tužilaštvo BiH iz jednog KPZ-a u drugi, iako se ova osoba ni u kom slučaju nije smjela prebacivati zbog ugroženosti života svjedoka”, kazao je Boris Grubešić, portparol Tužiteljstva BiH.

Kemo Kapur, Trakin advokat, nije mogao u ovom trenutku davati izjave. 

Osim Trake, SIPA je sinoć privodila i upravnika KPZ-a Sarajevo koji je potpisao rješenje o premještaju zaštićenog svjedoka. Kazao je kako nije u mogućnosti dati komentar za FTV.

Resorni ministar Zoran Mikulić nije želio govoriti za FTV. U izjavi za agencije kratko je prokomentirao uhićenje svog pomoćnika.

“Nisu sasvim jasni zakonski razlozi za lišavanje slobode Hidajeta Trake. Podržavam, kao i uvijek do sada, zakonit rad svih istražnih i pravosudnih organa, svjestan činjenice koja je i građanima već postala dobro poznata – da pojedinci u policiji i tužiteljstvima ne rade uvijek u pravcu zaštite zakonitosti već su pod očiglednom političkom kontrolom”, kazao je on.

Ministar Mikulić, inače, posljednjih dana intenzivno povezuje policijske agencije s politikom. No, bitno je istaknuti da je upravo on, u saradnji sa svojim susjedom i direktorom mostarskog zatvora Romeom Zelenikom, zabranio policijskim agencijama izuzimanje zatvorske dokumentacije koja se odnosi na bijeg ratnog zločinca Dominika Ilijaševića Come. Osim toga, ministar Mikulić je, u saradnji sa sinoć uhićenim Hidajetom Trakom, donio odluku na osnovu koje je pomilovan tuzlanski kriminalac Mersed Hadžić Švicarac. Da li je umiješan i u nezakonito prebacivanje i zastrašivanje zaštićenog svjedoka protiv Nasera Keljmendija, znat će se vrlo brzo.

Federalna.ba/Visoko.co.ba

 

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress