Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Zavičajni Muzej Visoko postavlja novi pano sa historijskim podacima o lokalitetu Mili/Mile

visoko mileZavičajni Muzej Visoko će u narednim danima postaviti novi pano u Milama/Milima, a sve pred obilježavanje 25.novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Prethodno na istoj lokaciji su uništena dva ranije postavljna panoa. Po uzoru na prošlogodišnju ideju i realizaciju Vlade ZDK o obilježavanju Dana državnosti na Milama/Milima i Bobovcu, kako nezvanično saznajemo Općina Visoko će također ove godine uraditi nešto slično.

mile novi pano

Mile/Mili su prva prijestolnica srednjovjekovne bosanske države u XII stoljeću. Zborno mjesto državnog sabora i okupljanja državnog vijeća. Krunidbeno mjesto bosanskih kraljeva, Kralj Tvrtko I Kotromanić krunisan je 1377.godine i Kralj Stjepan Tomaš 1444.godine. Grobovi najznačajnih bosanskih vladara bana Stjepana II Kotromanića (1312-1353) i bana i Kralja Tvrtka I Kotromanića (1353-1391). Mjesto čuvanja vladarskih insignija i javnih isprava. Sjedište vjerskih institucija: Prvi franjevački samostan u Bosni, Bosanska kustodija i Franjevačka bosanska vikarija – XIV stoljeće.

Interesantno je i to različito pominjanje same lokacije koju neki navode kao Mili, a neki Mile. Kompromis je da je tačan i jedan i drugi naziv, s tim da u zvaničnom dokumentu Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine piše Mile.

Proudly powered by WordPress