Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Kako do posla u općinskom haremu

opcina kisaSa dolaskom nove vlasti u općinski harem, došla je i priča o  famoznoj sistematizaciji radnih mjesta u općinskom haremu. Svi sa nestrpljenjem očekuju da dođe ta sistematizacija. Mnogi se pitaju, takvih je oko 7.500 na visočkom Biro-u za zapošljavanje, i čekaju da saznaju: ko je ta sistematizacija, kakva je, odakle je, gdje izlazi, čija je i kako izgleda. Međutim, o sistematizaciji koja se odnosi na 7.500 podanika koji uredno dugi niz godina čame i čekaju tu sistematizaciju još niko niti razmišlja, niti govori.

Očito su se izborni pobjednici o njoj (sistematizaciji) nagovorili tokom predizborne kampanje, pa sad malo odmaraju. Kad malo bolje razmislim nije ni ona kampanja loša. Svi nam se problemi riješe u onih mjesec dana. Svi dobijemo poslove koje želimo, privpravničke staževe, vodovode, puteve, javne rasvjete, kanalizacije, sportsko rekreativne centre, rješenja za neše smeće, deponije itd. Problem za podanike koji povjeruju u šarene laže nastane kad prođe kampanja. Poslije kampanje ponovo se budimo sa starim problemima,  ali što je još gore i sa novim problemima.

Oni koji znaju šta je to ta sistematizacija i šta ista može donijeti sa sobom, s nestrpljenjem očekuju da vide da li će sa višeg na niže radno mjesto, a drugi je opet očekuju da vide da li će, i na koja će vrata početi ulaziti u općinski harem. Da li na ona vrata na koja ulaze veziri, paše, begovi, age, sultanije i odabrane gospe ili pak na ona na koja ulaze podanici.

Sistematizacija svakako treba, ali ne da se zapošljavaju samo oni koji su uz vezire, paše, begove, age, sultanije i sl., već da se zapošljavaju i podanici koji nešto znače, koji su čestito i pošteno došli do svojih diploma, i koji  svakako svojim znanjem i radom mogu doprinijeti razvoju našeg kraljevskog grada.

Naša kao nikad dosad transparentna, redizajnirana i reformatorska vlast, nije svoje podanike u skladu sa demokratskim principima obavijestila o svojim učincima na polju zapošljavanja, što je dosta bitnije u odnosu na obavještenja o uvođenju radnog vremena i obaveze da svi budu na svom radnom mjestu, jer je to već odavno zakonska obaveza, koje se već pridržavaju gotovo svi organi uprave FBiH, osim, očito našeg organa-harema, pa se to mora posebno napominjati i naglašavati, ne treba nas vlast obavještavati o gostovanjima braće iz Turske, nego nas treba obavještavati o investicijama iz Turske, ako ih ima, koje će obezbijediti radna mjesta i nove sistematizacije. Sve, osim radnog mjesta ovom narodu je nepotrebno i u ovom trenutku nevažno. Radno mjesto donosi sreću i blagostanje svima.

Bez radnih mjesta i sistematizacije za sve, nema sreće ni blagostanja, ni za vezire, paše, begove, age, sultanije, gospe, a posebno ne za podanike.

U neka doba podanici neće više moći trpjeti glad i žeđ, pa će to morati negdje i nekako utoliti.

Možda je krajnje vrijeme da naša aktuelna reformatorska i poštena vlast onako transparento i zakonito u svom stilu kako to samo ona zna, kaže svojim podanicima koji neumorno zarađuju plaću i sebi i drugima na samo njima poznati način: da li je tokom njihove vladavine bilo upošljavanja u odajama općinskog harema, promjena radnih mjesta i poslova, angažovanja različitih eksperata po ugovorima o djelu, povremenim i privremenim poslovima i sl., te ako je takvih slučajeva bilo, da li je to bilo u skladu sa zakonom, jer ako se u općinskom haremu zapošljava u skladu sa zakonom onda svi imamo jednake šanse, u suprotnom šanse za posao u općinskom haremu imaju samo veziri, begovi, paše, age, sultanije i njihovi najbliži.

Ono što podanici vide, jeste da se neke nove gospe šeću kroz haremske odaje i da su neke gospe dobile nove i veće odaje i zadatke. Ono što podanici ne znaju, jeste kako? 

(Foto: Mensud Bečar)

Proudly powered by WordPress