Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Alene ne zovi ih više!

lideri rtv visokoImao sam tu nesreću da pogledam emisiju na RTV Visoko u kojoj su gostovali po vlastitom ubjeđenju “lideri” političkih stranaka u Visokom. Bolje da nisam, jer nakon tog cirkusa i političkog jada od predstavnika vlasti, kako pozicije, tako i opozicije sve sam sigurniji u one najcrnje prognoze i najvećih pesimista ovdašnje stvarnosti. Ne bih ja to ni pogledao i vjerovatno bih bio puno sretniji da prilikom povratka iz Sarajeva u nevjerovatnoj gužvi negdje na Barama ne nazva me Emir Dizdar – Lega da me pita kad je ta nesretna emisija i u koliko sati. Sjetih se da su mi Hamo Husić i Dejan Šćepanović govorili da će biti neka emisija u kojoj će gostovati svi predsjednici stranaka u Visokom i sjetih se da se radilo o četvrtku. Velika je gužva bila iz Sarajeva, kao uostalom i svaki dan otkako završavaju ovu zaobilaznicu i otkako je saobraćaj na Stupu izmijenjen, tako da si u gužvi bilo da ulaziš ili izlaziš iz Sarajeva u bilo koje doba dana. Uz sve to još mi Lana reče da imamo goste koji su se najavili za 18.00 sati i već sam kasnio. Ne stigoh ni listić da uplatim iako je obilje parova bilo u Ligi Evrope gdje sam vidio svoju šansu da uz kestene i lagano gledanje utakmica nešto s lahke strane i zaradim. Nada zadnja umire, već dvije godine nisam dobio na kladionici, ali to me ne sprječava da se nadam kao što se nadam u realizaciju predizbornih obećanja/laži kojih se naslušah prije tačno godinu dana.

Iznerviran ogromnom gužvom i kašnjenjem, a gosti čekaju, slušajući Radio Sarajevo, nekako nakon dva sata vožnje i stigoh kući, dođoše i gosti. Pošto se radilo o mom dugogodišnjem prijatelju Kenanu Pašiću sa kojim sam jako dugo radio na RTV Visoko i sa kojim sam napravio Radio Q i kojem sam uzgred vjenčani kum, pričajući tako o svemu dotaknemo se i zajedničke prošlosti na RTV Visoko i u neka doba sjetim se i Leginog poziva i preporuke te okrenemo na RTV Visoko. Nije Keno dugo izdržao, u nevjerici i totalnoj rezigniranosti zbog onoga što je vidio reče da mu dijete mora na spavanje i ode, ženu mi svakako ne zanimaju lokalna dešavanja i svi me ostaviše samog da gledam taj politički horor, medijsko silovanje ionako napaćene visočke zbilje. Bruka i sramota je sve ono što izgovoriše, a posebna je bruka i sramota i uvreda za svakoga normalnog sva ta nekultura manifestovana putem medija koji 100% finansiramo svojim porezima, a koji kontrolišu i uređivačku politiku određuju vazda oni koji su na vlasti.

Ukoliko bi neko imao živce i naknadno pregledao tu emisiju i napravio neki “time cod” jasno bi vidio ko je tu kolo vodio i kome je data prilika da priča i pametuje više od pola emisije i zbog koga i čijeg interesa je ista i osmišljena. Inače, to pametovanje bez pokrića i rezultata je neka nova politička doktrina koja se uvukla u politički život Visokog kao “normalna” pojava na čiju nenormalnost niko neće i ne smije da reaguje iz samo jednog razloga – kukavičluka kako se ne bi s nekim zamjerao.

Međutim, jedan od gostiju te noći je odlučio da to tako ne bude. Ako je u prošloj emisiji istog tipa tadašnji predsjednik A-SDA Refik Kurgaš sve ostale zasjenio svojim stajlingom, onda je ovaj put simpatije svekolike javnosti pokupio aktuelni predsjednik iste stranke doc.dr. Amir Ganić. Shvativši emisiju kao ozbiljno mjesto gdje se ima pravo imati drugo i drugačije mišljenje i kao mjesto gdje svako ima pravo da kaže što misli sa jednakim tretmanom,Ganić je postavljao pitanja i otvarao teme koje zanimaju 90% Visočana, a umjesto da dobija odgovore doživljavao je uvrede, na koje je povremeno i odgovarao. Prema izjavama očevidaca i prema izjavi samog doc.dr.Amira Ganića na kraju emisije u prostorijama RTV Visoko direktno su mu psovali i fizički prijetili.

Očigledno, ulazimo u fazu reformatorskog političkog života Visokog kada će se umjesto sile argumenata početi razgovarati argumentima sile, što je još jedna u nizu novih političkih redizajniranih praksi. Samo je stvar u tome što je narodu dokurčilo pa bi se lahko moglo desiti da samoprozvani budžetski dobročinitelji i otimači privatne svojine i opšteg dobra zajedno sa svojim debilnim medijskim megafonima dobiju po guzici upravo metodom koju sami zagovaraju. Kao vrhunac tog ludila koje sami nameću prve poklone od kojih se obrazi crvene će dobiti od prevarenih članova matične stranke.

Ne znam ima li uopšte potrebe komentarisati nastupe u toj neuspjeloj emisiji predsjednika OO SBiH i OO SBB-a. Svojevremeno sam pisao i javno govorio kako je Vahid Hećo najbolji političar kojeg je Visoko ikad imalo, i sad mislim tako. Đemila Ugarka privatno simpatišem i ne mislim da je loš čovjek. Ali poslije posljednjeg gostovanja na lokalnoj televiziji možda bi najbolje i najpoštenije bilo nakon svega izrečenog da skinu maske oslobode se tereta dr. Silajdžića i Fahrudina Radončića i pristupe u redove OO SDA Visoko, pa zajedno uz apsolutnu zakonodavnu većinu sa 17 vijećnika pokušaju ostvariti svoje privatne i poslovne interese služeći onome o kome na drugim mjestima i sijelima pričaju potpuno drugačije. Od 95 minuta emisije, svojih cca. 9 minuta je imao i aktuelni povjerenik OO SDP-a Visoko i ministar u vladi ZDK Muhamed Husić. Za ozbiljnu političku igru i ulogu u visočkom ludilu privatnih interesa kroz politiku nevješto sakrivenih pod plaštom općeg interesa, ipak će trebati puno više od lijepog ponašanja i pokušaja vođenja kulture dijaloga. Ako SDP po uzoru na A-SDA i BPS ne izađe u javnost hrabro i bez kalkulisanja i jasno ne počne ukazivati na sve lopovluke koji se pokušavaju prodati Visočanima pod plaštom općeg interesa, mislim da onda i nije bilo potrebe za Povjereništvom, jer bi i sa bivšim rukovodstvom opet imali 3 vijećnika i nakon narednih izbora. Interesantno je napomenuti i kako gosti ove emisije potpuno nekorektno i nepošteno nisu dozvolili da i BPS ima svog predstavnika na lokalnoj televiziji. Ne znam zašto, ali urednik emisije je njima dozvolio da o tome odluče i bez obzira što je predsjednik te stranke na bolničkom liječenju, u cilju lažnog zajedništva Halimu Derviševiću nije dozvoljeno da gostuje u emisiji, iako bi tada emisija bila još interesantnija zbog činjenice da u tom slučaju doc.dr. Amir Ganić ne bi bio usamljen, pa bi dijaloška borba za svakog birača bila puno zanimljivija, posebno ako znamo da je gospodin Dervišević jedan od rijetkih hrabrih vijećnika čiju slobodnu misao pokušavaju zataškati i nekakvim kažnjavanjima nekakvih nekompetentnih općinskih komisija.

Generalno, ne sumnjam u iskrene namjere i krajnji cilj urednika emisije, ali gosti su mu je upropastili. Sajam iskazane taštine i sujete, političke samodopadnosti i infantilnosti, umišljene političke veličine i nepismenosti, zaboravljanja da su oni samo mali šarafčići sa lokalnog nivoa jedne puno veće i značajnije političke igre, njihovo nepotrebno gostovanje na RTV Visoko poslalo je ipak jednu značajnu poruku visočkoj javnosti – Teško nama s njima!

Proudly powered by WordPress