Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Zajedničko gledanje dokumentarca “Uspomene 667”

damar omladineUdruženje „Damar omladine“ poziva sve mlade sa područja općine Visoko da nam se pridruže večeras u 19:05h u prostorijama Udruženja kako bi zajedno odgledali dokumentarac pod nazivom „Uspomene 667“.
677 je ukupan broj koncentracionih logora koji su postojali za vrijeme rata u Bosni. Način na koji se žrtve i počinitelji unutar svake zajednice bave ovim nasljeđem će odrediti budućnost zemlje. Prelazak sa tamnog pogleda na optimizam, ovaj film dijeli gledišta svake etničke grupe kroz součavanja novih generacija sa svojom toksičnom prošlošću. Živeći u Bosni koja se bori za članstvo u EU, oni su očajni da pronađu način da žive zajedno za mirno sutra.

USPOMENE 677, tri tinejdžera, tri života, tri nacionalnosti, 15 godina kasnije, Bosna nastavlja živjeti. Nove generacije često, za razliku od njihovih roditelja, očajno pokušavaju pronaći način da žive zajedno za drugačije, mirno sutra. USPOMENE 677 gledaocima pokazuje disfunkcionalnost koja je rezultat rata koji je zadesio Bosnu 1990-ih i, kroz životne borbe likova u filmu, otkriva turobnu stvarnost današnjice koja se prečesto zaboravlja ili ignoriše. USPOMENE 677 je priča našeg doba, ali je vrijeme za pričanje kratko.

Dokumentarni film Uspomene 677 (www.uspomene677.com) emitovat će se u sklopu Regioskopa u Sloveniji, Srbiji, Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori i Makedoniji, na programu Al Jazeere Balkans večeras u 19h.

Očekujemo Vas!

Proudly powered by WordPress