Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Profesori Dizdarević, Spahić i Tucaković obišli izložbeni prostor na prvom spratu i lapidarij Zavičajnog muzeja

besim spahic muzej

Uoči održavanja promocije dviju knjiga prof. dr. Šemse Tucakovića „Prešućeni genocid“ i „Presudne partizanske pobjede u BiH“, u ponedjeljak, u Visokom, u povodu obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti BiH, o čemu smo izvjestili javnost, prof. dr. emeritus Ismet Dizdarević, prof. dr. Besim Spahić i prof. dr. Šemso Tucaković su posjetili Zavičajni muzej u Visokom.

Uvaženi profesori Dizdarević, Spahić i Tucaković su obišli izložbeni prostor na prvom spratu i lapidarij Zavičajnog muzeja. U razgovoru sa direktorom Senadom J. Hodovićem su informirani o bogatom fundusu Muzeja koji predstavlja sedam zbirki, arhiv, fototeka i muzejska biblioteka. Posebnu pažnju gostiju privukla su autentična kamena vrata srednjovjekovnog bosanskog grada Visoki koja zauzimaju centralno mjesto u lapidariju, a potom i replika Zgošćanskog stećka i kameni materijal koji su nekada koristili visočki majstori kožarstva. Također, direktor Hodović je gostima pokazao i maketu srednjovjekovnog bosanskog grada Visoki.

Profesori Ismet Dizdarević, Besim Spahić i Šemso Tucaković su i ovom prilikom izrazili veliko zadovoljstvo viđenim i uputili podršku radu Zavičajnog muzeja u Visokom na očuvanju vrijednosti i značaja srednjovjekovne države Bosne.

{joomplucat:1114 limit=20|columns=4}

Proudly powered by WordPress