Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Među predavačima i Visočanin Enis Šahinović

enis-sahinovicU sarajevskom hotelu „Sarajevo“ održana prvi put Microsoft konferencija u Bosni i Hercegovini koja je svojim sadržajem prezentirala promjene u ovoj kompaniji, a tiču se povećanja otvorenosti glede open-source aktivnosti, procesu otvaranja pristupa podacima, te načinima na koje open-source tehnologije rade uz Microsoft proizvode. U praksi se promjene u kompaniji Microsoft mogu sumirati na tri ključna područja gdje su i najvidljivije: timski rad – ulaganja u inteoperabilnost, standarde i open source za dobrobit korisnika i industrije, praćenje potreba korisnika – lakše i jeftinije razvijanje i upravljanje velikim rješenjima za korisnike u mješovitim IT okruženjima i otvorenost u oblaku – stvaranje otvorene platforme i iskoristivost transformativnih inovacija u oblaku.

„Veliko mi je zadovoljstvo što sam u Sarajevu i što mogu s vama podijeliti poruku o tome kako se Microsoft mijenja kao kompanija koja postaje sve više otvorena. Radimo sa open source zajednicama i organizacijama za utvrđivanje standarda širom svijeta, osiguravajući mogućnost istraživačima i programerima da imaju odgovarajuću fleksibilnost prilikom inoviranja sa njihovim omiljenim alatima i razvojnim platformama. U isto vrijeme, investiramo u interoperabilnost kako bi naši korisnici bili u mogućnosti da kombiniraju Microsoft i druge tehnologije na jednostavan i efikasan način. U tom smislu, našu otvorenost u oblaku potvrđujemo i kroz omogućavanje programerima da na našoj oblak platformi svoje aplikacije mogu razviti uz Javu, PHP, Drupal i ostale open source alate,“ riječi su kojima je Olga Petrikova, predstavnica Microsoft CEE otvorila konferenciju.

Od prezentacija na prvoj „Open at Microsoft“ konferenciji izdvajamo one koje su obrađivale teme interoperabilnosti, Windows Azure podršku za open-source projekte i korištenje open-source projekata pri razvoju Windows Phone 8 aplikacija. Konferencija je okupila predavače sa dugogodišnjim iskustvom u ICT industriji poput Ratka Mutavdžića, Projektura Hrvatska, savjetnika za uvođenje novih metodologija rada u svrhu poboljšanja efektivnosti i efikasnosti poslovanja, Spase Lazarevića, Software Developer-a u Novoj Banci A.D., Amara Mešića, Source Code  i Enisa Šahinovića, Microsoft BiH.

Ovo je bila  idealna prilika da se saznaju odgovori na pitanja poput: šta je to open data model, kako posmatrati model iz tehničke i pravne perspektive, najbolje prakse širom svijeta o temi otvaranja podataka, kao i prednosti otvaranja podataka u ekonomskom, političkom i organizacijskom smislu.  

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress