Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Enis Šahinović govorio o novom Nokia Lumia pametnom telefonu

enis sahinovic 2013Konferenciju je otvorila direktorica Microsofta BiH Lejla Zukić-Krivdić koja je naglasila da je bh. ured promijenio naziv konferencije da bi je uskladili sa konferencijama koje Microsoft organizuje u više od 60 zemalja.

Današnji događaj okupio je najznačajnije ljude IT profesije. Zukić-Krivdić se osvrnula na tehnologiju koju je kompanija predstavila prošle godine, uključujući i Windows 8 koji pruža jednostavno iskustvo korištenja bez obzira na to koji uređaj se koristi. Microsoft je prošle godine predstavio nove verzije Windows Servera, Visual Studia, Office i Office 365 softvera i mnoge druge.

Microsoft je prošle godine zabilježio rast u svim segmentima, među kojima su veliki korisnici, IT profesionalci i obični korisnici. Zukić-Krivdić se pohvalila da je Microsoft implementirao privatni oblak u Vijeću ministara BiH, Elektroprivredi BiH, UniCredit banci u Banjoj Luci, Al Jazeeri Balkans i mnogim drugim velikim kompanijama.

Direktorica je naglasila da od 8. aprila 2014. godine Microsoft prestaje davati podršku za Windows XP i Office 2003, te moli korisnike da pređu na noviji softver koji neće biti izložen internet napadima. Microsoft je do sada prodao 100 miliona primjeraka Windows 8 operativnog sistema, a preuzeto je 250 miliona aplikacija sa Windows Store marketa. Čak 100 aplikacija u marketu dolazi iz BiH, a osmislili su ih domaći programeri.

Windows 8 je inspirisao više od 2.000 različitih certificiranih uređaja koji su trenutno dostupni na tržištu. Stručnjaci predviđaju da će se trendovi u segmentu hardvera značajno mijenjati, a na svijetu bi 2017. godine trebalo biti 3 milijarde uređaja. Predviđa se rast korištenja tableta i pametnih telefona, dok će tržište osobnih računara i laptopa stagnirati.

Tehnički evangelist Microsoft tehnologija Enis Šahinović govorio je o novom Nokia Lumia pametnom telefonu koji je dostupan na našem tržištu i najnovijem ASUS TRANSFORMER Book T100 koji dolazi sa Windows 8.1 verzijom i Office 2013 paketom. Šahinović se osvrnuo na uspjeh Windows platforme koja je popunjena aplikacijama, a svaki dan se razvijaju nove. Šahinović je podsjetio polaznike kursa da će se MS NetWork konferencija održati u Banji Vrućici 14. i 15. aprila 2014. godine, te da je to već četvrta MS NetWork konferencija u BiH.

Predstavnik firme ASBIS d.o.o. Adnan Avdagić ekskluzivno je predstavio proizvode Prestigio Solutions kompanije. Avdagić je prisutnima pokazao Prestigiova rješenja za novu eru u komunikaciji, rješenja za sastanke i video konferencije te rješenja za edukaciju i digitalno oglašavanje. Predstavio je Prestigio MultiBoard All-in-One računar koji pruža Full HD sliku i ima ekran visoke rezolucije sa širokim uglom vidljivosti koji obezbjeđuje kvalitetnu sliku iz svakog sjedišta u prostoriji.

MultiBoard je dostupan od 42 do 70 inča, a tu je i 84 inčni model koji ima ULTRA HD sliku. Ekran je napravljen od Steel Glass materijala visoke otpornosti i istovremeno podržava do šest dodirnih tački. Posebno dizajnirane aplikacije za Prestigio MultiBoard nude korisniku nova rješenja i mogućnosti. Avdagić je predstavio Prestigio EasiNote koji pretvara MultiBoard ekran u interaktivnu elektronsku tablu koja registruje i prikazuje svaki dodir u pisanom i crtanom obliku. Uređaj je vrlo interesantan za edukacijske svrhe, a odnedavno je dostupan na našem tržištu.

Prisutni su mogli vidjeti i ekskluzivnu najavu za Prestigio Visconte tablet koji će se uskoro naći u prodaji. Visconte je najnoviji tablet sa Windows 8.1 operativnim sistemom i 10,1 inčnim ekranom koji je prilagođen korištenju sa Prestigio MultiBoard rješenjem.

www.trin.ba/Visoko.co.ba

Proudly powered by WordPress