Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Svečano otvorena manifestacija “Sedmica Zavičajnog muzeja – Visoko”

Zavicajni muzej 60 godina visoko.co.ba

Večeras je, u sklopu manifestacije „Sedmica Zavičajnog muzeja – Visoko“, kojom ova ustanova obilježava svoju 60. godišnjicu, upriličeno otvorenje retrospektivne izložbe „60 godina Zavičajnog muzeja Visoko“, kojom je otvorena i sama manifestacija.
Na otvaranju manifestacije i izložbe direktor Zavičajnog muzeja Visoko, prof. Senad J. Hodović i uposlenici muzeja predstavili su svim posjetiocima šta je to Zavičajni muzej napravio u proteklih 60 godina rada, od samog njegovog postanka davne 1953. godine do danas.
Direktor muzeja, profesor Hodović, u govoru kojim je otvorio ovu manifestaciju pozdravio je sve dugogodišnje saradnike Zavičajnog muzeja, zahvalivši im se na onome što su učinili u 60 godina rada Zavičajnog muzeja. Hodović je još dodao kako mu je drago da danas oko sebe ima ljude sa vizijom, koji čuvaju historiju Visokog i BiH, baš kao što su je nekad čuvali drugi Visočani koji su davne 1963. godine osnovali ovu instituciju. 
U svom kratkom izlaganju prof. Hodović je još održao kratki historijski čas o samoj zgradi Zavičajnog muzeja koja je do današnjih dana imala razne namjene, od zgrade Općine, muzičke škole, do današnje zgrade muzeja, a također se osvrnuo i na rad Zavičajnog muzeja, kazavši kako su organizujući 144 manifestacije uspjeli pokazati da Visoko u historijskom smislu ima šta da ponudi kroz sve artefakte i druge spomenike koje je Zavičajni muzej u svom dugogodišnjem radu prikupio. 
Na kraju, direktor Zavičajnog muzeja prof. Hodović poželio je još mnogo decenija uspješnog rada ove ustanove, nadajući se kako će nadležne institucije i samo građani prepoznati rad Zavičajnog muzeja i pomoći mu u daljnjem uspješnom  radu. Također, pozvao je sve građane da svojim prisustvom uveličaju manifestaciju „Sedmica Zavičajnog muzeja – Visoko“ i da posjete sve izložbe i druge sadržaje koje za vrijeme ove manifestacije organizuje Zavičajni muzej Visoko.

Nakon današnjeg otvorenja u narednim danima manifestacije na programu su:

UTORAK 24.12.2013.

Foaje Gradskog kina – 14:00 sati

 – Okrugli sto o temi „Muzeologija danas“

(Gosti: prof. dr. emeritus Enver Imamović, prof. dr. Enes Kujundžić, prof. dr. Esad Delibašić,

prof. Senad J. Hodović, prof. Amra Madžarević)

SRIJEDA 25.12.2013.

Sala za više namjena MSŠ „Hazim Šabanović“ – 13:00 sati

– Izložba učeničkih literarnih i likovnih radova

u organizaciji Zavičajnog muzeja i Fondacije „Visoki“ pod nazivom „Kulturno-historijsko naslijeđe Visokog i okoline“

– Dodjela nagrada za najbolje učeničke literarne i likovne radove

-Muzička numera

ČETVRTAK 26.12.2013.

Zavičajni muzej – 15:00 sati

– Svečana dodjela priznanja i zahvalnica

-Muzička numera

Proudly powered by WordPress