Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Za VLAST vazda spremni!

jasmin mujanovic1Politika koju demonstriraju partije na vlasti u BiH, je jedno veliko ideološko NIŠTA! Zasnovana isključivo na ličnom interesu i gramzivoj borbi za fotelju, ubija u korijenu mogućnost primjene bilo kakve ideologije, ostvarene kroz bilo koju partiju i bilo gdje na prostoru BiH. To je interesna politika koju istovremeno ‘probavljaju’ i ljevica i desnica, i komunisti i fašisti, i pozicija i opozicija, i konzervativci i demokrate. I svi to dokazaše i pokazaše raznoraznim međusobnim koalicionim kapacitetima. I svi sa jednim istim ciljem – VLAST!

Bez obzira na deklarativno iznesene ideološke međusobne razlike, u borbi za osvajanje fotelja, svi su kao jedan. Svi zajedno i Titov SDP i Francetićev HSP; i Zlatkov SDP i Alijina SDA; i oba Tuđmanova HDZ-a; i oba SDU-a i Lijanovićev Boljitak; i Radončićev SBB i Željkov DF, i Dodikov SNSD i Karadžićev SDS. Uglavnom, na tom putu svi su spremni! U koalicije za vlast mogu svi. Nije bitno ko, s kim, kako, gdje, na kom nivou. Može svako sa svakim, sto se i plastično može dokazati pogleda li se odnos vladajućih političkih struktura i koalicija samo na prostoru Federacije BiH. Svi su u vlasti. I kuka i motika. I gdje je tu ideja vodilja, koja bi trebala biti osnov bilo kakvog političkog okupljanja i djelovanja?

Ovo što se dešava na političkoj sceni je totalna šprdnja sa svim što staje u političke okvire bilo kog društva. To je vrijeđanje iole prisutne inteligencije ovih prostora.

‘Circulus vitiosus’:

Sjetimo se samo zloupotrebe pokretanja mehanizma vitalnog nacionalnog interesa, isključivo u cilju uskostranačkih interesa, zadržavanja funkcija i ostanka na vlasti. Dakle, mehanizam koji bi trebao služiti da, svojim pokretanjem, zaštititi sve odlike i vrijednosti jednog naroda, ako bi došlo do njihovog ugrožavanja od strane bilo koja druga dva naroda, zloupotrebljen je na najprimitivniji način, omalovažen, degradiran i primjenjen isključivo u svrhu opstajanja stranaka na vlasti.

Kada treba pasti Vlada SDP-a u Tuzli, Klub Hrvata, većinom iz SDP-a, povlači pitanje o ugroženosti nacionalnog interesa Hrvata, ako padne Vlada. Na taj način odgađa se proces smjene Vlade do izjašnjavanja Ustavnog suda oko ugroženosti itd., a koji se, uzgred, ne može sastati, jer im fali član, pa ne može valjano donositi odluke, a član se ne može imenovati jer se trebaju složiti predsjednik i potpretsjednici Federacije, koji to ne mogu postići ni u snu. To isto uradi Klub SDP Srba u Bihaću kada treba da padne Vlada Unsko-sanskog kantona. Odmah se pokreće pitanje ugroženosti Srba, ako bi Vlada čučnula i proces se obustavlja do odluke Ustavnog suda. Isto pitanje ugroženosti pokreće i Klub Bošnjaka na nivou Federacije, kada se zatrese stolica SDA ministrima i naravno, zaustavi proces smjene vlasti do odluke, gle čuda, Ustavnog suda.

Ne zna se je li više sve ovo apsurdno, smiješno ili jadno.

Proudly powered by WordPress