Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Armin Smajlović: “Iako desetkovan KK “Visoko” živi za košarku!”

Armin Smajlovic
Iako su igrači KK “Visoko” Visoko u Goražde otišli desetkovani, bez standardnih igrača: Sadiković Midhat, Drpljanin Irfan, Lemeš Kemal, Uzunalić Jasmin, Vila Mulo, te kapitena Hodžić Edina koji je suspendiran na 10 utakmica i prvog playmakera Hodžić Malika koji je suspendovan na 5 utakmica, zbog nemilog događaja na prošloj utakmici protiv KK “Royal”, Visočani su uspjeli u svom zadatku u Goraždu, pobijedivši ekipu KK “Goražde”, bukvano bez pola tima. Podsjećam, zbog incidenta koji se desio na domaćem terenu u prošlom kolu kada je utakmica prekinuta 5 minuta prije kraja od strane sudije Damira Šerera, pri vodstvu visočke ekipe protiv ekipe KK “Royal”, zbog incidenta koji je prouzrokovan jednim djelom lošim suđenjem pomenutog sudije, ali i nekim drugim faktorima.
Visočani su pokazali da su, iako dosta podmlađena ekipa, jako motivisani, mentalno stabilni i želni pobjeda. KK “Visoko” je na gostovanje krenulo sa svega 7 igrača, bez ijednog standardnog, pa su tako u prvoj postavi na terenu bili: Kokoruš Slobodan, Ilić Adrijan, Sudžuka Aldin, Ismić Amar i Pajt Emir, dok su na klupi bili Ćosović Tarik i Kardaš Tarik. Ipak, na samom početku utakmice nije sve bilo u najboljem redu za ekipu KK “Visoko”, jer su igrali bez klasičnog centra, pa je ekipa domaćih iskoristila taj nedostatak već u ranoj fazi utakmice i dostigla prednost od 14 poena. Visočani nisu odustajali, pa su do poluvremena uspjeli smanjiti razliku na 9 poena zaostatka. S obzirom da je na našoj klupi bilo svega 7 igrača, trener Keso Bakir je imao pune ruke posla kako bi pravilno posložio ekipu i zakrpio nedostatke. Svojim iskustvom i znanjem uspio je taktički nadmudriti i zbuniti protivničku ekipu, pa se mladim Visočanima stvarao nevjerovatan prostor u igri, koji su oni iskoristili maksimalno, izjednačivši tako rezultat na samom kraju 3. četvrtine.
Kokoruš Slobodan preuzeo je i opravdao kapitensku traku, postigavši nevjerovatnih 27 poena, a ostali igrači su mu pripomogli, pa je tako Sudžuka Aldin iako sa lošim startom uspio u drugom dijelu utakmice uhvatiti priključak i postići sjajnih 23 poena. U pobjedi pridružili su im se i jako borbeni Ismić Amar sa 16 poena, te Ilić Adrijan, koji je odlično odigrao ulogu centra što inače nije njegova prirodna pozicija, odakle je pobjedi pridružio svojih 8 poena i nekoliko važnih skokova u odbrani i napadu i Pajt Emir koji je svojim trudom i zalaganjem na terenu, kao najmlađi član visočke ekipe, postigao 7 poena. Mlada nada KK “Vsoko” Ćosović Tarik ušao je u igru krajem 3. četvrtine i u svom prvom kontaktu s loptom odlučio se na solo prodor i uspio poentirati za 2 poena, nakon čega je ispraćen ovacijama i velikim aplauzom domaće publike. Njegov kolega Kardaš Tarik koji je ušao početkom 4. četvrtine, svojom granitnom odbranom u ključnim trenucima je zaustavio protivničke igrače, doprinijevši tako pobjedi svoje ekipe koja je na kraju slavila rezultatom 75 naprema 83.
Na kraju ove utakmice, Visočani su ispraćeni gromoglasnim aplauzom i ovacijama od goraždanske publike, kao i od protivničkih igrača i stručnog štaba KK “Goražde”, na čemu im se posebno zahvaljujemo.

Ono što bih na kraju želio reći jeste da u košarkaškom svijetu često se dešava da jedna ekipa iz ponora dosegne pobjedu, a na ovoj utakmici Visočani su upravo to učinili i to 2 puta, što je kuriozitet i što bi trebalo da uđe u anale košarkaškog sporta, pogotovo jer je to učinila ekipa najmlađih košarkaša visočke ekipe, kojima je ovo tek 1. sezona u ovom takmičenju. Svi problemi, sve nedaće, kazne, povrede igrača, anatemisanje sa svih strana, nisu uspjeli zaustaviti visočke momke koji vole, znaju i žele igrati košarku i koji su uvijek željni novih izazova i pobjeda u ime svog grada, pa tako pored svih najboljih igrača koji su ponikli u KK “Visoko” i nastavili karijeru u nekim većim klubovima, danas tu sjaje nove zvijezde, novi talenti koji su vrijedni spomena.
To je dokaz da košarkaški spor u Visokom nije “repa bez korijena”, nego baš suprotno da se košarka uvijek igrala u Visokom, u svim vremenima i da su se ovdje uvijek rađali veliki talenti ovog sporta. Stoga, molimo sve simpatizere košarke da ubuduće dolaze na naše utakmice, pomognu nam u borbi sa svim nedaćama i budu naš najbolji, šesti igrač, kao što su uvijek i bili. A mi ćemo uvijek igrati srcem za grad, za sve ljubitelje košarke i odužit ćemo im se novim pobjedama.

Sekretar KK “Visoko” Visoko Armin Smajlović

Proudly powered by WordPress