Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Novi otpad u Preventu, novo upozorenje uz postojeće probleme sa mesarskim otpadom

otpad prevent2Možda pomalo i nepravedno gotovo uvijek kada pričamo o problemu sa visočkim otpadom i ekološkim normama zbrinjavanja istog uvijek je prvi na meti Prevent sa svojim ogromnim količinama otada koje stvara prilikom procesa proizvodnje. Sa druge strane ništa manji problem nije ni tzv. mesarski otpad koji nastaje u tradicionalno mesarskom kraju sa posebnom naznakom na naseljena mjesta izvan Visokog. Uz sve to, svi mi porezni obveznici, a preko novca koji isplaćuje Općina veliki dio budžetskog novca trošimo na transport i deponovanje visočkog otpada na regionalnu deponiju Mošćanica, na koju uzgred ne možemo deponovati sav otpad iz Visokog.

otpad prevent1

Preventov otpad

Preventov otpad, ako ništa drugo zadnjih nekoliko godina ne deponuju po visočkim njivama i u krugu fabrike, uspjeli smo se izboriti i da nam ne izgrade spalionicu koja eto nedavno nije prošla kao projekat ni u Sarajevu, tačnije na Stupu, što samo potvrđuje ispravnost ranije građanske inicijative u Visokom.

Međutim, Prevent u posljednje vrijeme ponovno ima ozbiljnih problema sa deponovanjem otpada. Na svu sreću u Preventu se opet počelo ozbiljnije raditi i nema više onih kolektivnih otpuštanja radnika, a čim se radi stvara se i otpad. Za Visoko konkretno, najbolje je bilo kada je otpad odvozila firma King d.o.o, jer u toj varijanti bili smo sigurni da otpad ide daleko iz Visokog, sa urednim papirima, na deponiju koja ima dozvolu za deponovanje te vrste otpada. A onda su se pojavili mešetari koji su navodo ponudili 15 puta jeftiniju uslugu odvoza otpada!? U cijelu priču je bila uključena i nova vlast koja je čak tim povodom i išla na pregovore u Prevent i direktori Preventa su dolazili u Općinu, ali ništa konkretno nisu riješili, jer su mještani Očaza također ponovno namirisali prevaru i istresanje otpada pred njihove avlije i njive na kojima uredno siju voće i povrće. Nakon neuspjelog dogovora Općina- Prevent, mešetari unutar Preventa dokazujući se vlasnicima kompanije počeli su obilaziti raznorazne lokacije po BiH, od Sarajeva, Kiseljaka, preko Kaknja i Travnika pa do samog Doboja gdje se već otpad odvozio i za koji su mešetari izračunali da je skupo. Navodno da se trenutno otpad iz Preventa odvozi na nekakvu sumnjivu lokaciju na Palama što svakako nije u skladu sa svjetskim renomeom ove firme koja zapošljava najviše Visočana i naravno da nije u skladu sa evropskim ekološkim standardima. Razlog zbog kojeg sve ovo i navodimo jeste ponovno aktueliziranje priče o Preventovom otpadu, a na osnovu fotografija koje smo danas dobili na email, a koje svjedoče da se u krugu Preventa opet deponuje velika količina otpada koji je potencijalna opasnost o kojoj smo do sada napisali sve što se može napisati.

mesarski otpad 2

Mesarski otpad

Visoko slovi kao najpoznatiji grad u Bosni i Hercegovini u kojem se spravlja najbolje suho meso. Naravno pored suhog mesa u Visokom se proizvode i mnoge druge mesne prerađevine. U posljednje vrijeme objavljivali smo ekološke incidente zabilježene u rijeci Bosni u Donjem Moštru kao i u Gračanici, gdje se suprotno bilo kojoj ekološkoj normi odlaže otpad nastao preradom mesa, gdje smo zabilježili i ostatke konjskog otpada, a sve je više i onih u Visokom koji se bave preradom pilećeg mesa sa čijom sudbinom otpada koji nastaje također nismo dovoljno informisani kao građani Visokog. Bilo bi interesantno da inspekcije provjere i malo ažuriraju s kim i pod kojim uslovima visočki prerađivači mesa imaju ugovore za odvoz i deponovanje otpada iz svojih proizvodnih pogona. Taj otpad u Visokom se može vidjeti najnormalnije na raznim lokacijama i divljim deponijama. Veliki je to problem za Visoko, kako ekološki, tako i za imidž grada i mesarske industrije, loše poruke se šalju iz Visokog sa tim konjskim mesom i sa divljim deponijama na kojima se može vidjeti svega i svačega, uz konstataciju da je slaba evidencija nadležnih inspekcijskih službi po ovom pitanju.

otpad limenka visoko

Otpad iz domaćinstava

Još ranije smo utvrdili na osnovu razgovora sa direktorom JKP”Visočica” Erminom Dlakićem da Visočani imaju pristojne i prihvatljive cijene za odvoz otpada kao dijela usluge koje pruža ovo javno preduzeće. Potpisnici smo kao općina ugovora o korištenju usluga regionalne deponije Mošćanica, i iz budžeta izdvajamo ogromna sredstva za ovu vrstu usluge koja ne obuhvata kompletnu općinu Visoko, iznosi koje JKP “Visočica” plaća Mošćanici prelaze stotinehiljada maraka, a Općina participira u troškovima prevoza. Jasno je da bi se u nekim novim okolnostima i novom stretegijom deponovanja visočkog otpada taj novac mogao zadržati u Visokom i usmjeriti u druge namjene.

Ozbiljna su ovo tri problema za Visoko. Mudrom strategijom treba postići da se ne vrši pritisak na Prevent i da im se omogući dobar ambijent za poslovanje, a prethodno iz priče treba izbaciti sitne mešetare i političke jastrebove koji zarad sitnih i isključivo ličnih interesa nanose štetu i Preventu i Visokom, dok bi sa druge strane Prevent trebao da nas na neki način ubijedi da se ozbiljno počeo baviti ekološkim pitanjima suprotno fotografijama koje objavljujemo. Za Visoko je jako važna mesarska industrija, a za one izvan nje je jako važno da se poštuju ekološke norme i da se ne narušava imidž grada, kako divljim deponijama tako i konjskim, odnosno kengurskim mesom za koje se sve više javno priča kako su nezaobilazni sastojci visočkih specijaliteta, takva reklama nam ne treba. Dok za otpad iz domaćinstva i odnos Općine i Mošćanice treba nekako politički riješiti bez egomanijaka i onih koji miješaju državne i vlastite pare, a sve u interesu poboljšanja i eventualnog pojeftinjenja usluga JKP “Visočica” Visoko.

 

Proudly powered by WordPress